Προς νέα παράταση στη λύση του ελληνικού προβλήματος

Μπορεί στην Ελλάδα να ασχολούμαστε με την ψήφιση των μέτρων και τις ενδοκυβερνητικές ισορροπίες μεταξύ των εταίρων, που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, το τελικό, όμως, “ΟΚ” από το εθνικό μας κοινοβούλιο δεν σημαίνει ότι αποτελεί και τη μοναδική προϋπόθεση για να προχωρήσει το θέμα της δόσης.

Κι αυτό, γιατί εξακολουθούν να καταγράφονται έντονες αντιδράσεις για το θέμα της Ελλάδας, τόσο εντός, όσο και εκτός Ευρωζώνης.

Εντός Ευρωζώνης, από χώρες, οι οποίες έχουν και στο παρελθόν εγείρει σημαντικές ενστάσεις για τη συνέχιση της βοήθειας προς την Ελλάδα (δεδομένου ότι δεν προχωρούν οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις).

Εκτός Ευρωζώνης, από την Κίνα και άλλες αναδυόμενες οικονομίες, οι οποίες ουδέποτε είδαν με καλό μάτι τη διαρκή χρηματοδότηση της προβληματικής Ελλάδας. Στο Λάος, όπου και πραγματοποιήθηκε η Ευρασιατική Σύνοδος (ASEM), οι ηγέτες των συγκεκριμένων χωρών έστειλαν σαφέστατο μήνυμα. Ζήτησαν από τους Ευρωπαίους ομολόγους τους να δώσουν οριστική λύση στην κρίση χρέους της ζώνης του ευρώ, προβάλλοντας το βασικό – και λογικό – επιχείρημα ότι όσο καθυστερούν, τόσο οι επιπτώσεις μεγαλώνουν και στις δικές τους οικονομίες. Στο στόχαστρο, φυσικά, βρίσκεται το Βερολίνο, καθώς είναι διάχυτη η αίσθηση ότι καθυστερεί τις εξελίξεις μέχρι τις εθνικές εκλογές, το φθινόπωρο του 2013.

Οι πληροφορίες από την ασιατική χώρα αναφέρουν ότι όλοι στάθηκαν ιδιαίτερα και στο ελληνικό ζήτημα, γεγονός που οδήγησε Γιούνκερ και Ρομπάι να κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στην Ελλάδα, μιλώντας ο μεν για την αναγκαιότητα των συγκεκριμένων μέτρων, και ο δε για το γεγονός ότι συμφωνία τρόικας – Ελλάδας δεν έχει ακόμα υπάρξει, καθώς απομένει το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Οικονομικών – από τη σύνοδο των G20, στο Μεξικό – ότι η Ευρωζώνη έχει στη διάθεσή της μερικές εβδομάδες ακόμα για να λάβει τις τελικές αποφάσεις, την ώρα που ο επίτροπος Ρεν δήλωνε έτοιμος.

Οι διαρροές από τις Βρυξέλλες

Υπό αυτό το κλίμα, κάθε άλλο παρά τυχαία θεωρείται η διαρροή από τις Βρυξέλλες, το απόγευμα της Δευτέρας, ότι το Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου δεν θα λάβει αποφάσεις για τη χώρα μας.

Πολύ απλά, οι δανειστές μας φαίνεται να μη βιάζονται για να αποφανθούν τελεσίδικα επί της λύσης του ελληνικού προβλήματος, δηλαδή για να αποφανθούν θετικά γύρω από τη διετή επιμήκυνση του χρόνου εφαρμογής του μνημονίου και – κυρίως – για το αν, πότε και πώς θα εκταμιευθεί η δόση. Κι αυτό, γιατί το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους εξακολουθεί να τους απασχολεί, αναμένοντας και τη σχετική έκθεση.

Ενδείξεις για την κατεύθυνση της πολιτικής, που θέλουν να ακολουθήσουν, θα έχουμε στην αυριανή συνεδρίαση του Euro Working Group. Εκεί, όπου θα φανούν και οι προθέσεις του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης, ο οποίος και αντιτίθεται παραδοσιακά και σθεναρά στη συνέχιση της βοήθειας προς την Ελλάδα.

Νεκτάριος Β. Νώτης
 
[email protected]