ΚΕΠΕ: Ανάπτυξη (έστω και οριακά) στο β’ τρίμηνο μετά από 6 χρόνια

Την εκτίμηση ότι στο τρίμηνο που διανύουμε η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 0,1% και η χώρα θα επιστρέψει σε ανάπτυξη για πρώτη φορά από το 2008 διατυπώνει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) σε έκθεση που δημοσιοποίησε σήμερα.

Οι αναλυτές του ΚΕΠΕ αναμένουν ότι μετά την υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 0,65% στο τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου, στο διάστημα Απριλίου - Ιουνίου το ΑΕΠ θα αναπτυχθεί κατά 0,1%, στο τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου κατά 1% και στο τρίμηνο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου θα αυξηθεί κατά 1,4%. Έτσι, ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ για το έτος 2014 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 0,5%.

Το ΚΕΠΕ αναφέρει πως η εκτιμώμενη έναρξη περιόδου ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία εντός του 2014 αντανακλά τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί αναφορικά με την εξισορρόπηση των βασικών δημοσιονομικών μεγεθών, την εξομάλυνση των συνθηκών στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, την προώθηση σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, που είχαν ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, τη βελτίωση του εγχώριου οικονομικού κλίματος και την ενδυνάμωση της αξιοπιστίας της χώρας.

Πάντως, το Κέντρο προειδοποιεί πως προς την αντίθετη κατεύθυνση ενδέχεται να λειτουργήσουν παράγοντες όπως η κρίση στην Ουκρανία και τυχόν εγχώριες εξελίξεις που θα σηματοδοτήσουν καθυστερήσεις και αγκυλώσεις στην προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και τη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.