Σταϊκούρας: Πιθανή νέα έκδοση ελληνικού ομολόγου, 3-6 δισ. ευρώ

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο μελλοντικής προσφυγής στις διεθνείς αγορές με έκδοση νέου ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου, ύψους από 3 έως 6 δισ. ευρώ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στη συζήτηση επί του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018 στη Βουλή, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, τουλάχιστον για τους προσεχείς 12 μήνες, είναι ήδη καλυμμένες.

Ο κ. Σταϊκούρας εξέφρασε εξάλλου την πεποίθηση ότι η ικανοποιητική εκτέλεση του προϋπολογισμού, η εφαρμογή των διαρθρωτικών παρεμβάσεων και η σταδιακή βελτίωση της ρευστότητας θα μηδενίσουν την όποια δημοσιονομική απόκλιση υπάρχει αυτή τη στιγμή για τα έτη 2015 και 2016.

Στην παρέμβασή του ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως τα τελευταία δύο έτη η Ελλάδα διασφάλισε τη θέση της στην Ευρωζώνη και ανέκτησε σημαντικό κεφάλαιο διεθνούς αξιοπιστίας, το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής επανήλθε και διατηρείται “εντός τροχιάς”, οι δημοσιονομικοί στόχοι υπερκαλύπτονται, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας ενισχύθηκε, η ύφεση έγινε πιο ρηχή, η αυξητική δυναμική της ανεργίας ανακόπηκε και η χώρα απέκτησε και πάλι πρόσβαση στις αγορές.

“Η Ελλάδα κερδίζει το στοίχημα. Βέβαια, δεν έχουμε βγει από τη κρίση. Όμως, βγαίνουμε”, τόνισε.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως το ελληνικό χρέος αρχίζει σταδιακά να αποκλιμακώνεται στα επόμενα έτη, καθώς η σύνθεση και η δομή του βελτιώθηκαν, η μέση υπολειπόμενη φυσική διάρκειά του έχει χρονικά επεκταθεί και οι δαπάνες εξυπηρέτησής του έχουν αισθητά μειωθεί.