Deutsche Bank: Στα όρια του ανεκτού οι αξιώσεις της Τρόικας

Την ανάγκη να δοθεί εκ νέου οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα επισημαίνει με δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, Ντάβιντ Φόλκερτς-Λάνταου, άποψη που έρχεται σε σύγκρουση με αυτήν της γερμανικής κυβέρνησης, που αποκλείει σε όλους τους τόνους την επιπλέον χρηματοδότηση των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρώπης.

Στο ερώτημα αν η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο σχέδιο ευρωπαϊκής βοήθειας, ο κ. Φόλκερτς-Λάνταου απαντά πως “εάν επιθυμούμε να διατηρήσουμε το ευρώ υπό την παρούσα μορφή του, τότε η απάντηση είναι ναι. Οι αξιώσεις της Τρόικας έχουν φθάσει στα όρια του τι μπορεί να γίνει πολιτικά ανεκτό στην Ελλάδα”, και προσθέτει: “Το ακανθώδες ερώτημα είναι πλέον τι είδους μορφή θα πρέπει να λάβει αυτή η χρηματοδότηση: νέες πιστώσεις, ή ένα νέο κούρεμα, στο οποίο θα πρέπει να συμμετάσχουν και οι δημόσιοι πιστωτές;”.

Τι μπορεί να γίνει όμως όταν πολλά ευρωπαϊκά κράτη δε δείχνουν την παραμικρή διάθεση για μία νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, εξαιτίας της απώλειας χρημάτων των Ευρωπαίων φορολογουμένων που θα σήμαινε ένα τέτοιο ενδεχόμενο; “Τότε σύντομα θα είναι απαραίτητο να χορηγηθούν νέες πιστώσεις”, είναι η απάντηση του κ. Φόλκερτς-Λάνταου.