Μετωπική ΔΝΤ – Γερμανίας για ενδεχόμενο νέο “κούρεμα”

Ξεκάθαρα και ανοιχτά, για πρώτη φορά, η Κριστίν Λαγκάρντ τάχθηκε υπέρ της παροχής περισσότερου χρόνου στην Ελλάδα τάχθηκε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

“Κάποιες φορές είναι καλύτερο να υπάρχει λίγος παραπάνω χρόνος, αυτό υποστηρίζαμε για την Πορτογαλία, την Ισπανία και αυτό υποστηρίζουμε για την Ελλάδα” είπε η γενική διευθύντρια του Ταμείου από το Τόκιο. Εκτός από τις δημοσιονομικές και δομικές μεταρρυθμίσεις, σημείωσε επίσης, “πρέπει επίσης να εξετάσουμε και τη χρηματοδότηση και την κατάσταση του δημόσιου χρέους”.

Μετά και από αυτές τις δηλώσεις, το Blοomberg σημειώνει ότι υπάρχει η εικόνα πως το ΔΝΤ επιδιώκει δεσμεύσεις από τους Ευρωπαίους για να συνεχίσει να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης.

Την ίδια ώρα, αντιδιαμετρικά αντίθετη θέση έλαβε ο Γερμανός τσάρος της Οικονομίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος χαρακτήρισε αντιπαραγωγικές τις προτάσεις για νέο "κούρεμα" του ελληνικού χρέους και συγκεκριμένα των ομολόγων που κατέχει ο επίσημος τομέας.

Πρόκειται για μία ακόμη επιβεβαίωση της διαφορετικής στάσης που υιοθετούν πλέον οι δανειστές μας γύρω από το ζήτημα του ελληνικού δημοσιονομικού προγράμματος προσαρμογής. Οι ίδιες διαφωνίες είχαν αρχίσει να φαίνονται και από το εσωτερικό της τρόικας, με τους επικεφαλής του κλιμακίου να διαφωνούν για τους τρόπους διαχείρησης του ελληνικού ζητήματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την τελευταία εβδομάδα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο που θέλουν τους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας να έχουν επιδοθεί σε μία σκληρή παρτίδα πόκερ για το ποια πρόταση θα επικρατήσει, με το αντικείμενο της διάσωσης, δηλαδή την Ελλάδα, να βρίσκεται έρμαιο των διαξιφισμών.