Bloomberg: Από την Τουρκοκρατία η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα

Η παραοικονομία στην Ελλάδα, αλλά και στο νέο πρόσωπο της φορολογικής διοίκησης της χώρας έγινε θέμα του Bloomberg την Τετάρτη.

Το δημοσίευμα εστιάζει στους ελέγχους της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σε νυκτερινά κέντρα και άλλες εστίες φοροδιαφυγής και φιλοξενεί μαρτυρίες στελεχών της φορολογικής διοίκησης, ενώ περιγράφει τι συμβαίνει στα νυχτερινά κέντρα τα βράδια του Σαββάτου.

Αναφορικά με την νοοτροπία της φοροαποφυγής το πρακτορείο αναφέρει πως πρόκειται για μια κουλτούρα που έχει τις ρίζες της στους αιώνες της κατοχής της Ελλάδας από τους Οθωμανούς Τούρκους.

Για την κλίμακα της παραοικονομίας στη χώρα το δημοσίευμα αναφέρει πως η ανέρχεται στο 24% του ΑΕΠ όταν στην ΕΕ είναι κατά μέσον όρο στο 15%, ενώ η μαύρη εργασία διαμορφώνεται κατά μέσον όρο στο 25%.

Φιλοξενούνται δηλώσεις του γγ Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη ο οποίος τόνισε ότι τα δημόσια έσοδα αυξάνονται φέτος χάρη σε βελτιώσεις στα πληροφοριακά συστήματα, την καλύτερη εκπαίδευση του προσωπικού και σε έναν πιο κεντρικό έλεγχο πάνω σε τοπικές εφορίες.

Από την πλευρά της η Χαρά Μαυρίδου, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια για τους φορολογικούς ελέγχους και τις εισπράξεις ανέφερε ότι οι έλεγχοι πρέπει να είναι σκληροί με όσους παραβιάζουν τους κανόνες

"Ιστορικοί και πολιτικοί παράγοντες ,αλλά και ένα αδύναμο κράτος οδήγησαν σε εκτεταμένη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα", δήλωσε η Αικατερίνη Σαββαΐδου, σύμβουλος της κυβέρνησης και λέκτορας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης .