Όταν ο Σόιμπλε συνάντησε τον Ομπάμα (στον ύπνο του…)

Ήταν μια συνάντηση, που περίμενε εδώ και καιρό.

Να περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου, να βρεθεί απέναντι από τον πλανητάρχη στο γνωστό οβάλ γραφείο και να συζητήσει μαζί του.
Να του πει πώς ο ίδιος, για το Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο λόγος, θεωρεί ότι λιτότητα και ανάπτυξη δεν είναι οξύμωρες έννοιες...  

Να αποδείξει στον Μπαράκ Ομπάμα ότι κάνει λάθος, που αντιμετωπίζει την οικονομική κρίση στις Ηνωμένες Πολιτείες με ενέσεις ρευστότητας στην αγορά και με μέτρα τόνωσης της ζήτησης...

Να του δηλώσει την αντίθεσή του στο γεγονός ότι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού δεν ενδιαφέρονται για το ύψος του χρέους και πως - ακόμα και μέσα στην κρίση - πρέπει να κοιτάζουν αυτό το μέγεθος και το έλλειμμα, όπως εξακολουθήσαμε να κάνουμε στην Ευρωζώνη στα τέλη του 2008, ασχολούμενοι με τους στόχους του συμφώνου σταθερότητας, την ώρα που κατέρρεαν τράπεζες, οικονομίες και νοικοκυριά...

Και να, που αυτό έγινε πραγματικότητα.  

Έφτασε απέναντί του. Μετά την καθιερωμένη χειραψία, πήρε το λόγο. Άρχισε να μιλάει, και...

... άνοιξε τα μάτια του ξαφνικά.

Μπροστά του, είχε την οθόνη του υπολογιστή του.

Έβλεπε αυτό το mail, που τον είχε κάνει έξαλλο :

Είναι η επιστολή, που στέλνει Λευκός Οίκος σε όποιον είναι γραμμένος στη mailing list του και ενημερώνει για τις πολιτικές, τις οποίες εφαρμόζει. Η συγκεκριμένη προέρχεται από τον αρμόδιο για τα εργασιακά, Tom Perez, ο οποίος και αναφέρεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης Ομπάμα να περάσει την αύξηση του κατώτατου ημερομισθίου κατά 40%, από τα 7,25 στα 10,10 δολάρια.

"Είναι απαράδεκτο", αναφέρει, να υπάρχουν εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης, οι οποίοι έχουν ετήσιο εισόδημα 14.500 δολάρια, "κάτω από το όριο της φτώχειας για ένα ζευγάρι".

Ο Βόλφγκανγκ είχε ήδη αρχίσει να εκνευρίζεται. Συνέχισε να διαβάζει :

"Η αύξηση του κατώτατου ημερομισθίου στα 10,10 δολάρια θα ωφελήσει περί τους 28 εκατομμύρια εργάτες σε όλη τη χώρα. Και θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις, επίσης : Η αύξηση του ημερομισθίου θα φέρει περισσότερα χρήματα στις τσέπες των πολιτών, τα οποία θα επιστρέψουν τονωτικά στην οικονομία, ξοδεύοντάς τα σε αγαθά και υπηρεσίες".
Μάλιστα, ο Αμερικανός αξιωματούχος επικαλείται τη συζήτηση, που είχε με ένα 11χρονο κορίτσι, το οποίο του εξέφρασε την υποστήριξή του και από κοντά και μέσω e-mail στη συνέχεια.
"Δεν είναι μόνο τα 11χρονα παιδιά, που καταλαβαίνουν γιατί αποτελεί πρόβλημα το γεγονός ότι το κατώτατο ημερομίσθιο έχει χάσει το ένα τρίτο της αξίας του από τότε, που βρέθηκε στο ζενίθ του. Σχεδόν τρεις στους τέσσερις Αμερικανούς συμφωνούν ότι πρέπει να το αυξήσουμε".

Ο Σόιμπλε ήταν κάθιδρος.
Χτύπησε το χέρι του στο τραπέζι, και έκλεισε την οθόνη του laptop με δύναμη.

Το όνειρο, που έβλεπε όταν αποκοιμήθηκε, είχε μετατραπεί σε εφιάλτη, μόλις ξύπνησε.

Σκούπισε το μέτωπό του και ετοιμάστηκε για τη συνέντευξη, που έδωσε στη Δημόσια Τηλεόραση, στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του για το Eurogroup.

Λίγο αργότερα, δήλωνε μπροστά στην κάμερα ότι "λιτότητα και ανάπτυξη δεν είναι αντιφατικές έννοιες".

Καλησπέρα σας.

[email protected]