Μειωμένο κατά 65% το χρέος του ΟΤΕ την τελευταία τριετία

Μείωση του χρέους του Ομίλου κατά 2,8 δισ. ευρώ ή 65% έχει πετύχει ο ΟΤΕ κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας, με τα ταμειακά του διαθέσιμα να ξεπερνούν πλέον κατά πολύ τις δανειακές του υποχρεώσεις (1,5 δισ. ευρώ έναντι 400 εκατ. ευρώ), όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Μιχάλης Τσαμάζ.

Για τη σταθερή τηλεφωνία, ο κ. Τσαμάζ σημείωσε πως το 2013 ο ΟΤΕ μπόρεσε και συγκράτησε απώλειες πελατών σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια (το 2013 έχασε 210.000 πελάτες έναντι 500.000 τα προηγούμενα χρόνια), για το VDSL υπήρξε διατήρηση της δυναμικής (επιπλέον 50.000 συνδρομητές) και για τον ΟΤΕ ΤV υπήρξε υπερδιπλασιασμός των συνδρομητών (250.000). Για την κινητή τηλεφωνία υποστήριξε ότι παρόλο που “η αγορά είναι η μισή και ο ανταγωνισμός έχει χάσει την ψυχραιμία του”, το μερίδιο της Cosmote αυξήθηκε, αν και το διάστημα 2007-2013 έχασε περίπου το 54% των εσόδων της.

Σε ό,τι αφορά το προσωπικό, ο κ. Τσαμάζ ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει στα σχέδια του Ομίλου νέο πρόγραμμα εθελουσίας, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο πρόγραμμα που ήδη υλοποιείται και αφορά την εκπαίδευση των εργαζομένων.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο πρόεδρος του Ομίλου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο, εφόσον προκύψουν ευκαιρίες, να προχωρήσει σε κάποια εξαγορά. “Υπάρχουν σχέδια για το μέλλον, αλλά δεν μπορούμε να τα συζητήσουμε τώρα”, επεσήμανε και πρόσθεσε πως αυτό που έχει σημασία είναι ότι ο Όμιλος είναι στην καλύτερη φάση του.

Επίσης, ο κ. Τσαμάζ άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο ενός νέου ομολογιακού δανείου, σημειώνοντας πως “δεν είναι στα σχέδια τώρα, αλλά σε περίπτωση που θα μπορούσε να πετύχουμε μείωση του επιτοκίου δανεισμού, γιατί να μην το κάνουμε;”.

Παράλληλα, απέκλεισε το ενδεχόμενο αλλαγής ονόματος για OTE και Cosmote στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι πρόκειται για πολύ ισχυρά brand, τα οποία δεν χρειάζεται να τα αλλάξεις.

Τέλος αποκάλυψε πως ο ΟΤΕ θα συμμετάσχει στους διαγωνισμούς για το έργο Σύζευξις ΙΙ καθώς και στο έργο που αφορά την ανάπτυξη του δικτύου WiFi ελεύθερης πρόσβασης.