Υποδείξεις Αλμούνια στο Στουρνάρα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Με μια επιστολή που έστειλε ο Επίτροπος ανταγωνισμού της ΕΕ Χοακίν Αλμούνια στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, δίνει οδηγίες για το πως πρέπει να κινηθεί η χώρα για τις τράπεζες. Την επιστολή αποκάλυψε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου οικονομικών.

Το ίδιο στέλεχος ανέφερε ότι «με τις τράπεζες δεν έχουμε κλείσει εντελώς» σημειώνοντας ότι θα πρέπει να ξεκαθαριστεί το θέμα της επιστολής.

Η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει άμεσα στη ψήφιση του νομοσχεδίου γιατί έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για τη σύγκληση εντός εννέα ημερών της Γ.Σ. της Eurobank.

Στην επιστολή ζητείται να έχουν προτεραιότητα ιδιώτες στην διαδικασία αύξησης μετοχικού Κεφαλαίου των τραπεζών και το δημόσιο να μετάσχει μόνο αν δεν ενδιαφερθούν οι ιδιώτες.

Στην επιστολή σύμφωνα με την ίδια πηγή, ζητείται να τηρηθούν οι κανόνες κρατικών ενισχύσεων.

Επισήμανε ότι με την θέση αυτή της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού δεν μπορεί να ξεκαθαριστεί αν θα υπάρξει ρήτρα διατήρησης συγκεκριμένου ποσοστού σε τράπεζες υπό τον έλεγχο του ελληνικού δημοσίου και θα πρέπει να υπάρξει συζήτηση για αυτό με τους δανειστές.

Πάντως, ανέφερε, ότι παραμένει στην κυβέρνηση η αρμοδιότητα καθορισμού της δίκαιης τιμής πώλησης και αναφέρθηκε ότι θα είναι τέτοια που να «διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον» αλλά και τέτοια που θα προσελκύσει επενδυτές.