Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Κατατίθεται εντός των προσεχών ημερών στην Βουλή το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η ψήφιση του οποίου θα ανοίξει τον δρόμο για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank. Μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε ξεκαθαρίσει το εάν το νομοσχέδιο θα έλθει στη Βουλή «αυτοτελές» ή θα αποτελέσει κομμάτι του εφαρμοστικού νόμου με τα προαπαιτούμενα που ζητά η τρόικα.

Ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα προβλέπει την δυνατότητα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να εγκρίνει αυξήσεις κεφαλαίου τραπεζών οι οποίες θα καλύπτονται από ιδιώτες και θα διενεργούνται με όρους αγοράς. Η δε τιμή διάθεσης των μετοχών θα συμφωνείται βάσει αποτιμήσεων ανεξάρτητων εκτιμητών. Με τον τρόπο αυτό η Διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα έχει τη δυνατότητα να εγκρίνει την αύξηση κεφαλαίου της Eurobank σε τιμή χαμηλότερη της μέσης τιμής κτήσης των 1,26 ευρώ.

Αν και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζουν αναφορικά με την Eurobank πως η αρμοδιότητα καθορισμού της δίκαιης τιμής πωλήσεως (fair value) παραμένει στην Κυβέρνηση, ωστόσο την ίδια στιγμή σημειώνουν πως στόχος είναι το Δημόσιο να διατηρήσει ένα μικρό ποσοστό. Κατά πληροφορίες η τιμή της αύξησης κεφαλαίου θα είναι τέτοια που θα διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον, αλλά και θα προσελκύει επενδυτές.

Ακόμη, το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα προβλέπει τη μείωση στο μισό του χρόνου που απαιτείται για την σύγκληση γενικής συνέλευσης για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στις 9 ημέρες από 20 σήμερα. Έτσι, αμέσως μετά την ψήφιση του νομοθετήματος θα δρομολογηθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες του news.gr η επιστολή που έστειλε ο Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ κ. Χοακίν Αλμούνια στον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και την πιστή τήρηση των νέων κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις προς πιστωτικά ιδρύματα που ισχύουν από τον Αύγουστο του 2013 -με την οποία ζητείται από την Κυβέρνηση στην διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών να δοθεί προτεραιότητα στους ιδιώτες και το Δημόσιο να μετάσχει μόνο εφ' όσον η ιδιωτική συμμετοχή είναι περιορισμένη- δεν επηρεάζει το νομοσχέδιο , καθώς  ήδη έχουν ληφθεί υπόψη για την κατάρτισή του οι σχετικές διατάξεις.