Βενιζέλος: Εφικτή η συμφωνία με την τρόικα ως την Κυριακή

Με τις διαφωνίες να εξακολουθούν να υπάρχουν μεταξύ Αθήνας και τρόικας, αλλά το κλίμα να είναι κατά τι βελτιωμένο μετά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τους εκπροσώπους των δανειστών, οι δύο πλευρές επιχειρούν να καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι την Κυριακή, ενώ λίγο μετά τις 10 το βράδυ ολοκληρώθηκε, μετά από περίπου δύο ώρες, η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Γιάννη Στουρνάρα στο Μέγαρο Μαξίμου για τα σημεία στα οποία υπάρχουν και οι μεγαλύτερες διαφωνίες.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνάντησης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι την Κυριακή, ενώ για το πρωτογενές πλεόνασμα ανέφερε ότι η διανομή του θα πραγματοποιηθεί με κοινωνικά και αναπτυξιακά κριτήρια.

Ερωτηθείς αν η τρόικα εμμένει στις θέσεις της για τα εργασιακά, υπογράμμισε πως δεν υπάρχει επιμονή σε κάτι που είναι εκτός της λογικής της κυβέρνησης, ενώ για τα διαρθρωτικά μέτρα ξεκαθάρισε κατηγορηματικά πως δε θα υπάρξει τίποτα αν δεν περάσει από τις κοινοβουλευτικές ομάδες.

"Ξεκινήσαμε να κοιτάζουμε το αναθεωρημένο κείμενο της συμφωνίας με στόχο να τελειώσουμε το συντομότερο δυνατό", δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. "Τα πράγματα είναι δύσκολα αλλά όχι απαισιόδοξα", σημείωσε, ενώ για το ενδεχόμενο να δεχτεί η τρόικα τις αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση στα ζητήματα με το γάλα και τα φάρμακα απάντησε ότι "το κουβεντιάζουμε και θα φανεί τις επόμενες ημέρες".

Νωρίτερα, η δίωρη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα. “Πάμε να τα βρούμε, παρά να τα σπάσουμε”, δήλωσε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου, σημειώνοντας πως τα στελέχη του ΔΝΤ , της ΕΕ και της ΕΚΤ ήλθαν στην Αθήνα με το αναθεωρημένο κείμενο του Μνημονίου και όλα τα θέματα τέθηκαν εξ αρχής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

“Στόχος είναι να κλείσουμε την Κυριακή. Θα δουλεύουμε νυχθημερόν. Ο χρόνος μας πιέζει και τους δύο. Δεν έχουμε μόνον εμείς να χάσουμε, έχουν να χάσουν και εκείνοι”, τόνισε.

Για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα, ο παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών επεσήμανε ότι αυτό θα διανεμηθεί μετά τις 23 Απριλίου και την οριστικοποίηση των στοιχείων από τη Eurostat. “Θα γίνει πριν από τις ευρωεκλογές”, ξεκαθάρισε.

Υπογράμμισε δε πως οι συζητήσεις δεν αφορούν στα δημοσιονομικά, καθώς η τρόικα αποδέχεται ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2014, αλλά στα διαρθρωτικά ζητήματα όπως οι μεταρρυθμίσεις που έχει προτείνει ο ΟΟΣΑ.

Ο ίδιος είπε πως στη σημερινή συνάντηση εξετάσθηκε το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά όχι το θέμα των stress tests, που έχει αποσυρθεί από τις συζητήσεις.

Τέλος, σχολίασε πως οι απολύσεις στο Δημόσιο το 2015 και οι αλλαγές στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων αποτελούν “κόκκινες γραμμές” για την κυβέρνηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τρέχουσα αξιολόγηση διαρκεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο και οι δανειστές δεν τα έχουν βρει ως τώρα με την κυβέρνηση, ενώ την πίεση αυξάνουν και οι χθεσινές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος είπε ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει εκπληρώσει τις τρέχουσες υποχρεώσεις της. Μάλιστα, για το ενδεχόμενο νέου πακέτου βοήθειας είπε ότι δεν πρόκειται να δοθεί οικονομική βοήθεια με το ζόρι σε κάποιον που δεν τη θέλει.

Ο πρωθυπουργός την Τετάρτη μέσω συνεργατών του διαβεβαίωσε πως παρά τις αντιρρήσεις της τρόικας δεν πρόκειται να υποχωρήσει στα όσα έχει εξαγγείλει για τη διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος σε ένστολους, χαμηλοσυνταξιούχους και αδύναμες κοινωνικές ομάδες. Στο επίκεντρο παραμένει πάντα και το ασφαλιστικό, για το οποίο η τρόικα προειδοποιεί ότι αποτελεί διαρκή κίνδυνο για τα δημόσια οικονομικά. Στο τραπέζι παραμένει πάντα και η δέσμη μέτρων του ΟΟΣΑ, με διαφαινόμενη σύγκλιση στην ενιαία τιμή βιβλίων και στο ζήτημα τους γάλακτος.