Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 1,75 δισ. προχωρά η Πειραιώς

Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,75 δισ. ευρώ προχωρά άμεσα η Τράπεζα Πειραιώς, μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των stress tests από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς θα πραγματοποιηθεί με καταβολή μετρητών, μέσω έκδοσης νέων κοινών ονομαστικών μετοχών και με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, και την παροχή εξουσιοδότησης στο Διοικητικό Συμβούλιο να καθορίσει την τιμή διάθεσης των υπό έκδοση μετοχών.

Σημειώνεται πως η Πειραιώς ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι προχωρά σε έκδοση ομολόγου, η αξία του οποίου αναμένεται να φτάσει τα 500 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: Σε έκδοση ομολόγου προχωρά η Τράπεζα Πειραιώς

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, "η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου αναμένεται να επιτευχθεί μέσω διαδικασίας βιβλίου προσφορών με συμμετοχή διεθνών θεσμικών και άλλων ειδικών επενδυτών στο εξωτερικό, καθώς και μέσω δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα. Η Τράπεζα θα εξετάσει τη δυνατότητα, στο βαθμό που επιτρέπεται από την κείμενη νομοθεσία, να προσφέρει προνομιακή κατανομή (preferential allocation) των υπό έκδοση μετοχών στους υφιστάμενους μετόχους της Τράπεζας και στους κατόχους Τίτλων Παραστατικών Δικαιωμάτων Κτήσης Μετοχών (Warrants).

Οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι Credit Suisse Securities (Europe) Limited, Deutsche Bank AG London Branch και Goldman Sachs International θα λειτουργήσουν από κοινού ως Διεθνείς Συντονιστές (Joint Global Coordinators) και Διεθνείς Διαχειριστές (Joint Bookrunners) και η Mediobanca Banca di Credito Finanziario S.p.A. και η UBS Limited ως Συνδιαχειριστές (Co-Bookrunners) της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου".

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, δήλωσε σχετικά: "Η σημερινή ανακοίνωση αποτελεί ορόσημο, όχι μόνο για την Τράπεζα Πειραιώς, αλλά και για ολόκληρο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Η Τράπεζα Πειραιώς έχει ως στόχο την πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου, πραγματοποιώντας ένα σημαντικό βήμα για την αποπληρωμή κεφαλαίων καταβεβλημένων από το Ελληνικό Δημόσιο και την ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας. Η επικείμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου θα θωρακίσει την ήδη ισχυρή κεφαλαιακή βάση της Τράπεζας και θα θεμελιώσει περαιτέρω την ηγετική της θέση στην εγχώρια αγορά. Μέσω της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, η Τράπεζα Πειραιώς θα βελτιώσει τη δυνατότητά της να συνεχίσει την στήριξή της στην ελληνική οικονομία. Προσδοκούμε ότι η πρωτοβουλία μας θα λάβει ισχυρή υποστήριξη από τους υφιστάμενους μετόχους μας, καθώς επίσης και από άλλους επενδυτές υψηλής ποιότητας από την Ελλάδα και το εξωτερικό".

Από την πλευρά του, ο Άνθιμος Θωμόπουλος, διευθύνων σύμβουλος & CEO της Τράπεζας Πειραιώς, σημείωσε: "Το πλάνο κεφαλαιακής ενίσχυσης της Τράπεζας Πειραιώς αναμένεται να αποτελέσει σημαντική επιβεβαίωση του βελτιωμένου επενδυτικού κλίματος προς τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, και πιο συγκεκριμένα, προς την Τράπεζα Πειραιώς. Η Τράπεζα Πειραιώς εισέρχεται στη περίοδο ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας ως η ισχυρότερη Τράπεζα της χώρας, με τη δυνατότητα να αξιοποιήσει πλήρως τη βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, και να δώσει την δυνατότητα στους μετόχους της για ελκυστικές αποδόσεις στην επένδυσή τους. Η ανακοινωθείσα Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τη συντηρητική προσέγγιση της διαχείρισης κινδύνων και κεφαλαίων της Τράπεζας, καθώς αναμένεται να βελτιώσει την κεφαλαιακή και οικονομική της δυναμική, ισχυροποιώντας περαιτέρω την θέση του οργανισμού μας ως το κορυφαίο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Ελλάδας".

Κέρδη 2,53 δισ. ευρώ το 2013

Στα 2,532 δισ. ευρώ ανέρχονται για το 2013 τα καθαρά αποτελέσματα από συνεχιζόμενες δραστηριότητες που αναλογούν στους μετόχους της Τράπεζας Πειραιώς, όπως ανακοινώθηκε από το τον Όμιλο. Σε αυτά περιλαμβάνεται μη επαναλαμβανόμενο έσοδο από αρνητική υπεραξία των εγχώριων δραστηριοτήτων των κυπριακών τραπεζών, της ATEbank και της Millennium Bank Ελλάδας, ύψους 3,81 δισ. ευρώ.

Τα επαναλαμβανόμενα προ φόρων και προβλέψεων κέρδη του 2013 διαμορφώθηκαν στα 731 εκατ. ευρώ, χωρίς τις έκτακτες επιβαρύνσεις λειτουργικής ενοποίησης και εξαγορών ύψους 233 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά έντοκα έσοδα του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε 1,662 δισ. ευρώ. Στη διαμόρφωσή τους, θετική επίπτωση είχαν η σημαντική αποκλιμάκωση του κόστους των προθεσμιακών καταθέσεων και ο περιορισμός της χρήσης του μηχανισμού ELA. Σε τριμηνιαία βάση τα καθαρά έντοκα έσοδα αυξήθηκαν κατά 5%, στα 475 εκατ. ευρώ το 4ο τρίμηνο του 2013 και 13% έναντι του 2ου τριμήνου.

Διαβάστε ακόμη: Στα 2,532 δισ. ευρώ τα κέρδη για το 2013