Πρόοδος για τα τραπεζικά κεφάλαια στο παραπέντε των stress test

Κι ενώ βρισκόμαστε μια ανάσα από την ανακοίνωση των stress test των συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων από την Τράπεζα της Ελλάδος (αναμένεται απόψε), η σημερινή συνάντηση μεταξύ Αθήνας και τρόικας για το θέμα φαίνεται πως έφερε λίγο πιο κοντά τις δύο πλευρές.

“Οι συζητήσεις φέρνουν πάντα πρόοδο”, ήταν το σχόλιο της επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Χριστίνας Σακελλαρίου, εξερχόμενη της σύσκεψης, υποδηλώνοντας πως η διαφωνία για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών έχει μετριαστεί.

Διαβάστε ακόμη: Γιατί δεν τα βρίσκουν Προβόπουλος-τρόικα για τις τράπεζες

Ταυτόχρονα, όμως, παραμένουν ανοιχτά τα θέματα για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, τη διαθεσιμότητα στο Δημόσιο και την απελευθέρωση των απολύσεων. Μετά τη διοίκηση του ΤΧΣ, σειρά έχουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στη συνέχεια, πιθανότατα ο Γιάννης Βρούτσης, ενώ από το πρωί σήμερα παρελαύνουν από το υπουργείο Οικονομικών υπουργοί της κυβέρνησης, μετά τη χθεσινή μαραθώνια συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα, η οποία ολοκληρώθηκε στις 2 μετά τα μεσάνυχτα.

Διαβάστε ακόμη: Ολονύχτιο θρίλερ με τα κεφάλαια των τραπεζών

Σε κάθε περίπτωση, σήμερα, αύριο και μεθαύριο θα ληφθούν αποφάσεις για “μικροπαρεμβάσεις” που απαιτούνται για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό για το 2014, αλλά και το δημοσιονομικό κενό του 2015, ενώ θα εξετασθεί και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018 που θα κατατεθεί στη Βουλή έως τις 15 Μαΐου.

Διαβάστε ακόμη: Οι ημερομηνίες σταθμοί για την Ελλάδα

Η κυβέρνηση ελπίζει το λιγότερο σε μία θετική δήλωση προόδου από το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, καθώς φαίνεται αρκετά δύσκολο πλέον να υπάρξει συμφωνία με την τρόικα έως το Σάββατο, η οποία θα ανοίξει το δρόμο για μία απόφαση στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας για τη δόση του δανείου.