72 ώρες για να κλείσουν τα ανοικτά μέτωπα με την τρόικα

Σε μια θετική δήλωση προόδου από την τρόικα που θα επιτρέψει στο Eurogroup να εγκρίνει μέσω τηλεδιάσκεψης την σταδιακή εκταμίευση των δόσεων προς την Ελλάδα ευελπιστεί πλέον η Κυβέρνηση.

Οι επικεφαλής των κλιμακίων των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ δεν έχουν  έλθει σε συμφωνία με την ελληνική πλευρά για τα κρίσιμα ζητήματα των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Όπως διαφαίνεται αυτό δεν θα καταστεί εφικτό μέχρι το προσεχές Σάββατο κάτι που σημαίνει πως η απόφαση των υπουργών της ζώνης του ευρώ για την δόση του δανείου δεν θα ληφθεί τη Δευτέρα και θα μετατεθεί.

Σήμερα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών στη βάση των stress tests που διενεργήθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος. Ωστόσο, η προσοχή επικεντρώνεται στην μεσημεριανή συνέντευξη Τύπου του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ο οποίος αναμένεται να ερωτηθεί για το χρόνο ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών και τη στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έναντι του ΔΝΤ.

Καθώς σε αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης θα πρέπει να προχωρήσει η κατάρτιση του κειμένου του επικαιροποιημένου Μνημονίου σήμερα θα παρελάσουν από το γραφείο του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα οι υπουργοί Εργασίας κ. Γ. Βρούτσης, Υγείας κ. Αδ. Γεωργιάδης , Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης, Ναυτιλίας κ. Μ. Βαρβιτσιώτης, αλλά και ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γ. Μανιάτης.

Αν και πλέον διαπιστώνονται σημάδια σύγκλισης και για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ οι αλλαγές στα εργασιακά είναι ένα σημείο τριβής με ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ, με την τρόικα να επιμένει σε νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας δεν θα έχει λόγο στις ομαδικές απολύσεις. Σε κάθε περίπτωση σήμερα , αύριο και μεθαύριο θα ληφθούν αποφάσεις για «μικροπαρεμβάσεις» που απαιτούνται για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό για το 2014, αλλά και το δημοσιονομικό κενό του 2015, ενώ θα εξετασθεί και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015- 2018 που θα κατατεθεί στη Βουλή έως τις 15 Μαΐου.

Διαβάστε ακόμη: Οι ημερομηνίες σταθμοί για την Ελλάδα