Παραμένουν τα αγκάθια στη διαπραγμάτευση με την τρόικα

Μία θετική εξέλιξη σημειώθηκε στη σημερινή συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας, σύμφωνα με στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, που ανέφερε πως οι δύο πλευρές έχουν αρχίσει να δουλεύουν πάνω στο τελικό κείμενο της συμφωνίας.

Ωστόσο, παραμένουν σημαντικά αγκάθια στη διαπραγμάτευση, όπως αυτό του δημοσιονομικού κενού για το 2014, για το οποίο η ελληνική πλευρά υποστηρίζει πως έχει πρακτικά κλείσει, όμως οι εκπρόσωποι της τρόικας εκφράζουν επιφυλάξεις.

Διαφωνία υπάρχει και για το πρωτογενές πλεόνασμα, καθώς η τρόικα εμφανίζεται δυσαρεστημένη από τις κυβερνητικές εξαγγελίες για διανομή του στους πιο αδύναμους, τη στιγμή που αυτό δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί.

Διαφωνίες καταγράφονται και στο θέμα της “εργαλειοθήκης” του ΟΟΣΑ και των μεταρρυθμίσεων που ζητά με βάση αυτήν η τρόικα.

Πλέον, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δίνει μάχη με το χρόνο για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία με την τρόικα μέχρι τις 10 Μαρτίου, αν και είναι ορατό το ενδεχόμενο να μην καταστεί αυτό εφικτό.

Δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών εντός του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας.

Διαβάστε ακόμα: Με μπουκάλια έφυγε η τρόικα από το υπουργείο Οικονομικών

Στουρνάρας: Η μάχη είναι δύσκολη, αλλά έχουμε "όπλα"

"H μάχη είναι δύσκολη, πολλά θέματα είναι ανοικτά, αλλά έχουμε "όπλα". Τα δημοσιονομικά πάνε πολύ καλύτερα, και στα διαρθρωτικά, παρά τις επιμέρους καθυστερήσεις, έχουμε μεγάλη βελτίωση. Το δείχνουν οι δείκτες ανταγωνιστικότητας και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Οι δανειστές πρέπει να βλέπουν τη μεγάλη εικόνα της οικονομίας μας", τονίζει στη Real Νews o υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.