Επιμένει η Αθήνα σε πλεόνασμα-έκπληξη το 2013

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με τους επικεφαλής της τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών, όπου και αναπτύχθηκαν όλα τα θέματα τα οποία σχετίζονται με τη τρέχουσα αξιολόγηση.

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ότι στο επίκεντρο βρέθηκε το δημοσιονομικό κομμάτι και συγκεκριμένα το "κλείσιμο” του 2013, χωρίς ωστόσο οι δύο πλευρές να υπεισέλθουν σε νούμερα.

Ακόμη, εξετάστηκε η επίπτωση που θα έχει το αυξημένο πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 στον προϋπολογισμό του 2014, με το συγκεκριμένο στέλεχος να τονίζει ότι έσοδα του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων στον τομέα της Υγείας και εισπράξεις σχετικές με το έργο των αυτοκινητοδρόμων εγγράφηκαν στον προϋπολογισμό του 2013, αυξάνοντας το αρχικά εκτιμώμενο πρωτογενές πλεόνασμα των 812 εκατ. ευρώ τουλάχιστον κατά 600 εκατ. ευρώ.

Ο ίδιος ανέφερε ότι συνοπτική συζήτηση έγινε στη σύσκεψη και για τα νομοσχέδια τα οποία θα καταθέσει στη βουλή το υπουργείο Οικονομικών τις επόμενες ημέρες και τα οποία αφορούν σε αλλαγές σε φορολογικές διατάξεις, αλλά και αλλαγές στη δημοσιονομική διαχείριση.

Ακόμη ανέφερε ότι εξετάστηκαν τα ζητήματα που άπτονται των μεταρρυθμίσεων που προτείνει ο ΟΟΣΑ, αλλά και θέματα σχετικά με το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εργασίας, που θα εξεταστούν την Τρίτη στη συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τους επικεφαλής της τρόικας. Πρόκειται για το θέμα της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9%, για τις ομαδικές απολύσεις, αλλά και για τη θέσπιση του ελάχιστου εισοδήματος.

Το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών σημείωσε ότι την Πέμπτη η τρόικα θα συναντηθεί με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να εξεταστεί το πλάνο που αφορά στην κινητικότητα και τις απολύσεις. Το αργότερο την Πέμπτη οι επικεφαλής της τρόικας θα έχουν ραντεβού και με τον επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλο.

Το ίδιο στέλεχος, αναφερόμενο στις αυριανές ανακοινώσεις της Κομισιόν για τα δημοσιονομικά αποτελέσματα της Ελλάδας το 2013, θύμισε ότι αυτά αναφέρονται σε δημοσιονομικό έλλειμμα 8,3% του ΑΕΠ, μέγεθος στο οποίο περιλαμβάνεται η κρατική στήριξη προς τις τράπεζες. Ο κύκλος αυτός των συζητήσεων με την τρόικα θα ολοκληρωθεί μέχρι την Παρασκευή, καθώς πρέπει να ακολουθήσει η σύνταξη του επικαιροποιημένου μνημονίου.

Αν και δέχθηκε ερωτήσεις σχετικές με το θέμα των τραπεζών και τις εκτιμήσεις για τις κεφαλαιακές ανάγκες, δε θέλησε να σχολιάσει το αν το ζήτημα εξετάστηκε στη συνάντηση του Γ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας και αρκέστηκε να δηλώσει ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει προσλάβει έμπειρους συμβούλους, οι οποίοι έχουν κάνει ειδική εργασία για τον προσδιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών.

Οι εκκρεμότητες

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ειδήσεων, προσδιόρισε ως εξής τα συγκεκριμένα ανοιχτά μέτωπα:
 
Δημοσιονομικά μεγέθη

- Το "κλείσιμο" του 2013
- Η επίδραση της πορείας του προϋπολογισμού του 2013 στο 2014 (carry over). Ο συγκεκριμένος παράγοντας ανέφερε ότι, παρόλο που η τρόικα δεν έχει ακόμη απαντήσει για την επίδραση του carry over, δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το τρέχον έτος, καθώς "η εκτιμώμενη καλύτερη επίδοση του 2013 σε δαπάνες και έσοδα, έχει μεγαλύτερη θετική επίδραση στα δημοσιονομικά του 2014"
- Τα δημοσιονομικά μεγέθη για την περίοδο 2015- 2017, τα οποία θα περιληφθούν στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, που, εκτός απροόπτου, θα κατατεθεί στη Βουλή το επόμενο δίμηνο
- Οι αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς που θα επέλθουν με το υπό κατάρτιση νέο φορολογικό νομοσχέδιο
- Η περαιτέρω μείωση κατά 3,9% των εργοδοτικών εισφορών και η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων (στο συγκεκριμένο πεδίο θα υπάρξει συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση).
 
Νομοθετικές παρεμβάσεις.

- Οι ρυθμίσεις για τη διόρθωση φορολογικών αστοχιών και ο «οργανικός νόμος» (η ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία, ευρωπαϊκών διατάξεων)
- Η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ για την ανάπτυξη του ανταγωνισμού. Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, έχει επέλθει συμφωνία εντός της κυβέρνησης για τα «καυτά» θέματα της διάθεσης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, της διάρκειας του φρέσκου γάλακτος και της τιμής των βιβλίων
- Γενικότερα εργασιακά ζητήματα. Ο παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών επισήμανε ότι "δεν τίθεται τώρα άμεσα θέμα ομαδικών απολύσεων", αλλά βελτίωσης του υπάρχοντος πλαισίου
- Ζητήματα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης (θα υπάρξει συνάντηση της τρόικας με τον κ. Μητσοτάκη). Τα συγκεκριμένα θέματα αφορούν στο 2ο κύμα της διαθεσιμότητας και τις απολύσεις υπαλλήλων του Δημοσίου
- Η ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (θα υπάρξει συνάντηση της τρόικας με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος).