Οι καμένες λάμπες του πρωτογενούς πλεονάσματος

"Τι είναι αυτό, που θέλει ο δημότης για να σε επανεκλέξει; Να φροντίζεις την καθημερινότητά του. Να του λύνεις πάνω από όλα τα καθημερινά του προβλήματα. Θέματα, που μοιάζουν ασήμαντα για τη διοίκηση, αλλά είναι πολύ σημαντικά για τον ψηφοφόρο". Αυτό μου είχε πει κάποτε ένας από τους πλέον επιτυχημένους τοπικούς άρχοντες της Αττικής σε σχετική μου ερώτηση για το μυστικό της επιτυχίας του.

Και δεν έχει άδικο. Αυτό θέλουμε όλοι από τις υπηρεσίες του Δήμου, όπου διαμένουμε. Μόνο, που κάποιοι δεν νοούν να το καταλάβουν, ακόμα και σήμερα, το 2014. Ή, μάλλον, πολλές φορές αδυνατούν να πράξουν το αυτονόητο της εξυπηρέτησης του δημότη, επειδή το κράτος δεν έχει ακόμα κάνει ευέλικτες τις δομές του. Η ιστορία, που ακολουθεί, είναι αληθινή, αφορά σε δήμο των βορείων προαστίων της Αττικής και μου τη διηγήθηκε ένας φίλος, όπως τη βίωσε (δεν κατονομάζω το δήμο, για ευνόητους λόγους, καθώς πλησιάζουν δημοτικές εκλογές) :

Εδώ και ένα μήνα (!), είναι καμένες τρεις λάμπες, στο δρόμο έξω από το σπίτι του. Η μητέρα του, λοιπόν, τηλεφώνησε στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου. Η απάντηση, που πήρε, είναι ότι "η αλλαγή των λαμπτήρων είναι αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Ελέγχου Συντήρησης Έργων", η οποία δεν υπάγεται στο Δήμο !
Λίγες μέρες αργότερα, η δημότισσα ξανακαλεί στο δήμο για να δει τι έγινε και ενημερώθηκε για τα εξής :

Η δημοτική υπηρεσία επικοινώνησε με τη Δ.Ε.Σ.Ε., η οποία και απάντησε ότι δεν έχει καλάθι ανύψωσης ! Στην πρόταση του δήμου να δανείσει ένα τέτοιο καλάθι, η απάντηση ήταν αρνητική !!!

Η συγκεκριμένη κυρία κάλεσε για τρίτη φορά το δήμο, αφού σκέφτηκε να τους προτείνει να αναλάβει η δημοτική υπηρεσία την αντικατάσταση, καθώς διαθέτει το καλάθι ανύψωσης.
"Εμείς, κυρία μου, δεν μπορούμε να το αναλάβουμε", απάντησαν, "διότι η Δ.Ε.Σ.Ε. έχει αναθέσει τη δουλειά σε εργολάβο και ο δήμος δεν μπορεί να μπλεχτεί !".

Οι μέρες περνούσαν, λοιπόν, και - κάποια στιγμή - η δημότισσα αποφάσισε να καλέσει η ίδια τη Δ.Ε.Σ.Ε. Από εκεί πήρε άλλα απάντηση, εξίσου λυπηρή και απογοητευτική :

"Καλάθι ανύψωσης βρήκαμε τελικά, αλλά δυστυχώς δεν μας εγκρίνουν άλλα έξοδα για βενζίνη. Έτσι, φτάσαμε μέχρι το προηγούμενο δημοτικό διαμέρισμα και αδυνατούμε να σας εξυπηρετήσουμε. Μέχρι νεωτέρας... !".

Και καλά. Λόγω των δραστικών περικοπών, που έχουμε κάνει στις κρατικές δαπάνες, δεν υπάρχουν χρήματα για βενζίνη. Είναι τόσο δύσκολο να αλλάξουμε τις δομές και τη λειτουργία του κράτους, ώστε η κεντρική και η γενική κυβέρνηση να λειτουργούν αλληλοσυμπληρώνοντας η μία την άλλη, ώστε να εξυπηρετούν το φορολογούμενο ; Ειδικά αυτή την περίοδο της δημοσιονομικής κρίσης και του απόλυτα αναγκαίου στόχου για επίτευξη σταθερού και διατηρήσιμου πρωτογενούς πλεονάσματος...

Ψιλά γράμματα, θα μου πείτε.

Καλημέρα σας.

[email protected]