Ντράγκι: Η αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ δεν αφορά την Ελλάδα

Εκτός του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για αγορά ομολόγων των υπερχρεωμένων κρατών της Ευρωζώνης θέτει την Ελλάδα ο Μάριο Ντράγκι.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel, η οποία δημοσιεύεται αύριο, ο επικεφαλής της ΕΚΤ διευκρινίζει ότι το πρόγραμμα “απευθύνεται αποκλειστικά σε χώρες, οι οποίες εξακολουθούν χρηματοδοτούνται από τις αγορές κεφαλαίων” και τονίζει ότι αυτό “δεν αφορά καθόλου την Ελλάδα”.

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Ντράγκι υπεραμύνεται του συγκεκριμένου προγράμματος υποστηρίζοντας ότι “τα επιτόκια σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες περιείχαν πρόσθετη επιβάρυνση για εικασίες σχετικά με ενδεχόμενη κατάρρευση της Ευρωζώνης, άρα, επειδή αυτές οι εικασίες ήταν αδικαιολόγητες, έπρεπε να δράσουμε για να τις καταπολεμήσουμε”.

Τονίζει, επίσης, ότι δεν περιμένει απώλειες για τους φορολογούμενους από αυτές τις ενέργειες της ΕΚΤ: “Το εντελώς αντίθετο: Μέχρι τώρα είχαμε και κέρδη από τις αγορές ομολόγων, που εισέρρευσαν στις εθνικές τράπεζες”. Αν οι κυβερνήσεις της νοτίου Ευρώπης συνεχίσουν την επιτυχή μεταρρυθμιστική πολιτική τους των τελευταίων μηνών, αυτό θα συνεχιστεί και στο μέλλον, επισημαίνει.