Θετικών μηνυμάτων συνέχεια για Πορτογαλία

Όλο και περισσότερες είναι οι θετικές αναφορές για την Πορτογαλία το τελευταίο διάστημα γεγονός που φαίνεται και σε εκείνο του οικονομικού αναλυτή του «Ιδρύματος Μπέρενμπεργκ», Κρίστιαν Σουλτς, στους Financial Times.

Όπως αναφέρεται στο συγκεκριμένο δημοσίευμα μετά από τρία χρόνια αυστηρής λιτότητας και ύφεσης, η αύξηση των εξαγωγών και η εκτόξευση του τουρισμού σε επίπεδα ρεκόρ, έχουν μετατρέψει την Πορτογαλία σε ήρωα της δημοσιονομικής εξυγίανσης στην ευρωζώνη.

Η ανάπτυξη κατά 1,6% που σημειώθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2013 στην Ιβηρική χώρα, ήταν η μεγαλύτερη από κάθε άλλη χώρα στην Ευρωζώνη ενώ η ανάπτυξη κατά 0,5% σε τριμηνιαία βάση, ξεπέρασε όλες τις προβλέψεις των οικονομολόγων.

Έχοντας πραγματοποιήσει σαρωτικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών της, η Πορτογαλία, χαρακτηρίζεται «σταρ της ευρωζώνης», αποτελώντας τη μεγάλη ευχάριστη έκπληξη της ευρωζωνικής περιφέρειας, σε αντίθεση με την Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα.

Η αύξηση των εξαγωγών κατά 24,2% την τελευταία τετραετία και η αντίστοιχη μείωση των εισαγωγών κατά 5,1% έχουν οδηγήσει την Πορτογαλία να έχει πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών, για πρώτη φορά εδώ και δύο δεκαετίες. Οι εξαγωγές αντιστοιχούν τώρα στο 41% του εθνικού εισοδήματος, έναντι 28% που ήταν το 2008, με κύριο πυλώνα τον τουρισμό, καθώς τα έσοδα που απέφερε κατά το 2013 υπολογίζονται σε 9 δισεκατομμύρια ευρώ και αντιστοιχούν στο 14% των συνολικών εξαγωγών.