Έλληνες και Κύπριοι έχουν τη χειρότερη γνώμη για την ΕΕ

Τη χειρότερη γνώμη μεταξύ των λαών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν οι Έλληνες για την ΕΕ, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από την Κομισιόν.

Αναλυτικότερα, οι Έλληνες και οι Κύπριοι δηλώνουν ότι έχουν αρνητική εικόνα για την ΕΕ σε ποσοστό 54%, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ βρίσκεται στο 28%, και ακολουθούν με 39% οι Πορτογάλοι και οι Βρετανοί. Αντίθετα, την πιο θετική εικόνα έχουν οι Βούλγαροι (49%) και οι Πολωνοί (45%).

Ωστόσο, οι Έλληνες εξακολουθούν να εμπιστεύονται το ευρώ, σε ποσοστό 62%, που είναι μεγαλύτερο από το μέσο ευρωπαϊκό (52%). Τα υψηλότερα ποσοστά αποδοχής του ευρώ δίνουν το Λουξεμβούργο (79%) και η Σλοβακία (78%), ενώ τα χαμηλότερα η Βρετανία (19%) και η Σουηδία (23%).

Οι Έλληνες εμφανίζονται ακόμη δυσαρεστημένοι με την οικονομική κατάσταση της χώρας (98% έναντι 68% που είναι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος), ενώ ένα 71% πιστεύει ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη.

Επιπλέον, Κύπριοι και Έλληνες δεν αισθάνονται στην πλειοψηφία τους ότι είναι πολίτες της ΕΕ (75% και 72% αντιστοίχως, έναντι 52% που είναι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος). ενώ δεν αισθάνονται ότι τα συμφέροντά τους εκπροσωπούνται καλά στην ΕΕ (85% και 83% αντιστοίχως με μέσο όρο στα 53%).