Τα κρυφά χαρτιά της Αθήνας στη διαπραγμάτευση με την τρόικα

Διαπραγματευτικό πλεονέκτημα δίδει στην Κυβέρνηση η καταγραφή πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013 μεγαλυτέρου του αναμενόμενου, αλλά και η επίτευξης μακροοικονομικών μεγεθών πολύ πιο ευνοϊκών από αυτά που εκτιμούσε η τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πορεία εκτέλεσης του περυσινού προϋπολογισμού ξεπέρασε τις προσδοκίες ακόμη και των ίδιων των στελεχών του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης, με το πρωτόγεννες πλεόνασμα να κινείται σε επίπεδα σχεδόν διπλάσια από εκείνα που προβλέπει ο Προϋπολογισμός 2014. Αρχικά το πρωτογενές πλεόνασμα, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, αναμενόταν περίπου στο 0,4% του ΑΕΠ, ωστόσο πλέον τοποθετείται κοντά στο 0,8% του ΑΕΠ. Αυτό οφείλεται στην επίτευξη των στόχων στο σκέλος των εσόδων, αλλά και στην υπέρβαση των στόχων στο σκέλος των δαπανών.

Σημειώνεται πως στο διάστημα Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2013 τα φορολογικά έσοδα διαμορφώθηκαν στα 35,49 δισ. ευρώ μόλις κατά 18 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του Μνημονίου. Ωστόσο, εάν αθροιστούν σε αυτά και οι φόροι που καταβλήθηκαν στις τράπεζες μέσα στον Ιανουάριο και αφορούν βεβαιωμένα έσοδα του 2012 και του 2013 τότε οι συνολικές εισπράξεις κινούνται πολύ υψηλότερα. Το 2013 οι πρωτογενείς δαπάνες μειώθηκαν τόσο έναντι του επικαιροποιημένου στόχου όσο και έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2012 και διαμορφώθηκαν στα 44,1 δισ. ευρώ, περίπου 3,5 δισ. ευρώ ή 7,3% χαμηλότερα από την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

Έτσι, με το μεγαλύτερο του αναμενόμενου πρωτογενές πλεόνασμα η Κυβέρνηση διαθέτει σημαντικό πλεονέκτημα στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ, ώστε να περιορίσει τις εκτιμήσεις των δανειστών για το δημοσιονομικό κενό του 2014. Μάλιστα, το γεγονός ότι έσοδα και δαπάνες κινήθηκαν καλύτερα του στόχου παρά το ότι η ελληνική οικονομία βρέθηκε πέρυσι στο έκτο συνεχόμενο έτος ύφεσης, συνιστά κατά την Κυβέρνηση θετική προοπτική και επιτρέπει συγκρατημένη, αλλά ρεαλιστική, αισιοδοξία ότι το 2014 θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτόγεννες πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ.

Πάντως, κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το δημοσιονομικό αντίκτυπο της επικείμενης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις μειώσεις των μισθών των ενστόλων, αλλά και για την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου να επεκτείνει την αντισυνταγματικότητα και την ακύρωση των περικοπών σε όλους τους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες θετικά αναμένεται να είναι τα στοιχεία για το Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών που θα ανακοινώσει σήμερα η εταιρεία ερευνών Markit, αλλά και τα αποτελέσματα της ερευνάς οικονομικής συγκυρίας για τον Ιανουάριο 2014 που αναμένεται να δημοσιοποιήσει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).