WSJ: Μυστική συνάντηση των πιστωτών της Ελλάδας στις Βρυξέλλες

Μυστική συνάντηση είχαν τη Δευτέρα, στο περιθώριο του Eurogroup των Βρυξελλών, κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, για να συζητήσουν το θέμα του ελληνικού προγράμματος και τον προβλημάτων που αυτό παρουσιάζει, όπως αποκαλύπτει σε δημοσίευμά της στην ηλεκτρονική της έκδοση η Wall Street Journal.

“Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, που ενημέρωνε τον Τύπο εκείνη την ώρα, δεν ήταν προσκεκλημένος”, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Η Wall Street Journal, που επικαλείται άτομα με άμεση γνώση της κατάστασης, σημειώνει πως στη συνάντηση συμμετείχαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωζώνη, καθώς και οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Όσο για το τι συζήτησαν, το δημοσίευμα υποστηρίζει πως στο επίκεντρο βρέθηκαν “τα δύο θέματα που απειλούν να εκτροχιάσουν την εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα και την ευρύτερη Ευρωζώνη”.

Ποια είναι αυτά τα θέματα; Το πώς θα πειστεί η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε διόλου δημοφιλείς δομικές μεταρρυθμίσεις, και το πώς θα βρεθούν τα επιπλέον χρήματα για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό της χώρας για το δεύτερο μισό του 2014, που εκτιμάται μεταξύ 5 και 6 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το άρθρο, η συνάντηση δεν κατέληξε σε κάποια απόφαση.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών σχολιάζουν ότι η συγκεκριμένη συνάντηση γίνεται κάθε φορά μετά το Eurogroup, χωρίς την ελληνική παρουσία και είναι τυπική διαδικασία.