Handelsblatt: Νέο πακέτο 20 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

Νέο πακέτο ύψους έως 20 δισ. ευρώ θα χορηγήσει η ευρωζώνη στην Ελλάδα, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της Handelsblatt, λίγες μόλις ώρες μετά τη δήλωση - βόμβα του γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

Επικαλούμενη ανώνυμες υψηλόβαθμες πηγές, η εφημερίδα επισημαίνει ότι θεωρείται πως το πακέτο των 130 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε το Φεβρουάριο, είναι ανεπαρκές και τα νέα κεφάλαια από 16 δισ. ευρώ έως 20 δισ. ευρώείναι αναγκαία για να καλύψουν την επιμήκυνση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα εγκρίνουν τα επιπλέον κεφάλαια στη συνεδρίασή τους στις 12 Νοεμβρίου.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι ενώ αναμενόταν πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% για το 2014, τώρα η χρονιά αυτή τοποθετείται στο 2016. Προσθέτει ακόμη ότι η Τρόικα δεν μπορεί να καταλήξει εάν η Ελλάδα θα πετύχει το στόχο για τη βιωσιμότητα του χρέους της μέχρι το 2020.

Η Κομισιόν θεωρεί ότι το ελληνικό χρέος θα διαμορφωθεί στο 120% το 2022, ενώ το ΔΝΤ συνεχίζει να επιμένει στον συμφωνηθέντα στόχο για το 2020.

Επίσης, το δημοσίευμα σημειώνει ότι το επιτόκιο που καταβάλλει η Αθήνα θα μειωθεί εκ νέου, ενώ μπορεί να παραταθεί και ο χρόνος ωρίμανσης του δανείου.