Συγνώμη λάθος: 54.000 και όχι 54 δισ. ευρώ τα εμβάσματα!

Σε γκάφα υπέπεσε ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Στέλιος Στασινόπουλος, ο οποίος  στην ακρόασή του από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής δημιούργησε εντυπώσεις όταν ανέφερε ότι οι Έλληνες έβγαλαν στο εξωτερικό 54 δισ. ευρώ κατά την τριετία 2008-2011 και μάλιστα σύμφωνα με πρώτους υπολογισμούς τα 22 δισ. φαίνεται να μη δικαιολογούνται από τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων που έστειλαν χρήματα εκτός συνόρων κατά την επίμαχη περίοδο.

Τα μεσάνυχτα το υπουργείο οικονομικών αναγκάστηκε να διορθώσει και να διευκρινίσει το λάθος. Σύμφωνα με το υπουργείο οικονομικών "την περίοδο 2009-2011 βγήκαν στο εξωτερικό 54.000 εμβάσματα και όχι 54 δισ. ευρώ, όπως εκ παραδρομής αναφέρθηκε στη Βουλή κατά την ενημέρωση του προϊστάμενου του ΣΔΟΕ".

Σύμφωνα με το υπουργείο ο έλεγχος των εμβασμάτων αυτών ξεκίνησε στο τέλος του 2012 και επιταχύνθηκε τους τελευταίους μήνες του 2013 με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που καθυστερούσε τη διαδικασία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ τους πρώτους 10 μήνες του 2013 είχε ολοκληρωθεί ο έλεγχος σε μόλις 2 υποθέσεις, με την αλλαγή της νομοθεσίας τους επόμενους 2 μήνες (Νοέμβριο και Δεκέμβριο) ολοκληρώθηκαν άλλες 44 υποθέσεις. Από το σύνολο δε των ολοκληρωμένων υποθέσεων το δημόσιο εισέπραξε βάση ελέγχων και συμπληρωματικών δηλώσεων περίπου 18.5 εκατ. ευρώ.
Το υπουργείο επισημαίνει ότι: "Η επιτάχυνση στους ελέγχους θα είναι ακόμη μεγαλύτερη το επόμενο διάστημα, τόσο για τα εμβάσματα της περιόδου αυτής όσο και για αυτά της λεγόμενης λίστας Λαγκάρντ. Η κυβέρνηση προχωρά αποφασιστικά στους ελέγχους και διαθέτει την πολιτική βούληση να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής".

Για την πορεία του ελέγχου των 54.000 εμβασμάτων, ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ γνωστοποίησε στα μέλη της επιτροπής ότι την ευθύνη του ελέγχου δεν την έχει πλέον το ΣΔΟΕ, αλλά η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, και ως εκ τούτου η επιτροπή θα εξετάσει το επόμενο διάστημα να καλέσει σε ακρόαση τον επικεφαλής της γραμματείας, Χάρη Θεοχάρη.

Αναφερόμενος στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, ο κ. Στασινόπουλος αποκάλυψε πως από τα 1.700 ονόματα που περιλαμβάνονται στην επίμαχη λίστα έχουν ξεκινήσει 266 έλεγχοι, εκ των οποίων οι 155 είναι σε προχωρημένο στάδιο και, όπως εκτίμησε, ίσως και αυτό το μήνα να υπάρξει ολοκλήρωση των ελέγχων. Για έξι πρόσωπα της λίστας Λαγκάρντ έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος του ΣΔΟΕ, βάσει του οποίου διαπιστώνεται αποκρυβείσα περιουσία ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ.

Εξηγώντας βέβαια τη μεγάλη καθυστέρηση, ο κ. Στασινόπουλος εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει εξαιτίας του ότι τα στοιχεία που δόθηκαν από τις τράπεζες ήταν μαζικά και όχι κατά φορολογούμενο, και κατά συνέπεια "ο εφοριακός δεν μπορούσε να επέμβει. Ήταν αδύνατον. Έπρεπε να προηγηθούν άλλες διαδικασίες που δεν ανήκαν μέχρι τώρα στην αρμοδιότητα του ΣΔΟΕ. Έπρεπε να μπορέσουμε όλα αυτά τα στοιχεία να τα κάνουμε κατά φορολογούμενο για να είναι επεξεργάσιμα. Έπρεπε κάποιος να τα διαχωρίσει. Τα διαχώρισαν άνθρωποι της πληροφορικής και αν δεν ήταν αυτοί θα ήταν πολύ δύσκολος ο έλεγχος να γίνει".

Υποστήριξε ακόμα πως το ΣΔΟΕ κάνει καλά τη δουλειά του και σημείωσε ενδεικτικά ότι υπάρχουν 300 εκατομμύρια ευρώ προσδοκώμενα από φυσικά πρόσωπα, και πολλαπλάσια αυτών από επιχειρήσεις, ως αποτέλεσμα των ελέγχων που έχουν διενεργηθεί.