Ρεν: Οι ρυθμίσεις της τρόικας λειτουργούν αποτελεσματικά

“Οι ρυθμίσεις της τρόικας λειτουργούν ικανοποιητικά και πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ για το άμεσο μέλλον”, ήταν η απάντηση του Ευρωπαίου επιτρόπου Όλι Ρεν σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, αναφορικά με το ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη λήψη αποφάσεων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Χουντής στην ερώτησή του επικαλέστηκε δηλώσεις της επιτρόπου Δικαιοσύνης, Βίβιαν Ρέντινγκ, στις οποίες καυτηρίαζε το θεσμό της τρόικας, αναφέροντας ότι “η ώρα της τρόικας έχει τελειώσει... Η είσοδος του ΔΝΤ τα προηγούμενα χρόνια, αποτελούσε μια επείγουσα λύση. Στο μέλλον, εμείς οι Ευρωπαίοι, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να λύνουμε τα δικά μας προβλήματα, με τα δικά μας μέσα”.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην ερώτησή του, αφού σημείωνε ότι “η είσοδος του ΔΝΤ στα εσωτερικά πολιτικά και οικονομικά πράγματα της ΕΕ, όχι μόνο ήταν πολιτικά απαράδεκτη, αλλά παραβίαζε βάναυσα και τις Συνθήκες της ΕΕ”, ζητούσε από την Κομισιόν να απαντήσει κατά πόσον “εκφράζονται σήμερα απόψεις, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τις οποίες η συμμετοχή του ΔΝΤ στη λήψη αποφάσεων οργάνων της ΕΕ, είναι αρνητική για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρέπει πλέον να παύσει”.

Απαντώντας, ο Όλι Ρεν μεταξύ άλλων ανέφερε: “Το ΔΝΤ δεν διαθέτει κανέναν επίσημο ρόλο στη διαδικασία λήψεως αποφάσεων της ΕΕ ή της ζώνης του ευρώ και τόσο η ΕΕ όσο και το ΔΝΤ έχουν εξουσία χορήγησης χρηματοδοτικής βοήθειας σε μία χώρα. Η συνεργασία στο πλαίσιο της τρόικας έχει διαπιστωθεί ότι αποτελεί τον αποτελεσματικότερο τρόπο για τον σκοπό αυτό. Οι ρυθμίσεις της τρόικας λειτουργούν ικανοποιητικά και πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ για το άμεσο μέλλον”.

Σε ερώτηση αναφορικά με το αν πρέπει να υπάρξει αναστροφή σε συγκεκριμένες ερμηνείες των Συνθηκών της ΕΕ που έχουν περιορίσει αισθητά το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και έχουν επιτρέψει στο ΔΝΤ να συνδιαχειρίζεται ευρωπαϊκές υποθέσεις, ο Όλι Ρεν απάντησε: “Η Ένωση δεν έχει συνάψει καμία οριζόντια συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η οποία θα μπορούσε να εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 218. Ο ρόλος του ΔΝΤ σε ορισμένα πρόσφατα προγράμματα όσον αφορά ορισμένα από τα μέλη του που είναι και κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σύμφωνος με τα άρθρα της συμφωνίας για την ίδρυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ο κανονισμός 472/2013, ο οποίος εκδόθηκε με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία, εξετάζει το ζήτημα των σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και του ΔΝΤ για τον σχεδιασμό, την εφαρμογή και την παρακολούθηση των μακροοικονομικών προγραμμάτων προσαρμογής”.