Τα κονδύλια για τη γεωργία ευνοούν την ανάπτυξη

Τις βασικές κατευθύνσεις της νέας κοινής αγροτικής πολιτικής για την επόμενη επταετία, ανέπτυξε το πρωί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης, μιλώντας στο Greek Agribusiness Forum 2013, χορηγός επικοινωνίας του οποίου είναι το news.gr, που διοργάνωσε η Ethos Media A.E. σε συνεργασία με τηνAgrocapital.gr, στο ξενοδοχείο Athenaeum InterContinental.

Από το βήμα του Forum, ο Υπουργός ανακοίνωσε τις αποφάσεις του προχθεσινού Συμβουλίου των Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο συμφώνησε στην υιοθέτηση των τεσσάρων εφαρμοστικών κανονισμών της νέας ΚΑΠ 2020. «Οι συνθήκες είναι ευνοϊκές. Θα ευνοηθεί η Γεωργία με κονδύλια. Γίνεται στροφή προς την ποιοτική γεωργία ώστε να ξεφύγουμε από τη γεωργία χαμηλού κόστους. Εκεί είναι το μέλλον σε σχέση με τις άλλες χώρες. Να πρασινίσουμε την ελληνική Γεωργία», επεσήμανε ο κ. Τσαυτάρης. Στη νέα κοινή αγροτική πολιτική δίνεται προτεραιότητα στη συνένωση των τομέων της φυτικής και ζωικής παραγωγής. Ειδικότερα, θα υπάρξουν ριζικές αλλαγές στα βοσκοτόπια, ενώ θα δοθούν περισσότερα κονδύλια προς την αδικημένη μέχρι σήμερα κτηνοτροφία. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε σε δύο προγράμματα που είναι ήδη σε εξέλιξη. Πρόκειται για την προκήρυξη προγράμματος ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ που αφορά στη μεταποίηση και έχει ως στόχο την υποστήριξη όλης της αλυσίδας παραγωγής και διακίνησης των αγροτικών προϊόντων. Το δεύτερο πρόγραμμα που ανακοινώθηκε χθες ύψους 140 εκατομμυρίων ευρώ, αφορά 8.000 νέους αγρότες σε όλους τους τομείς της γεωργίας στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της γήρανσης του αγροτικού πληθυσμού. «Με τη νέα ΚΑΠ θα έρθουν νέοι πόροι. Το 2% των συνολικών κονδυλίων σε όλη την Ευρώπη θα δίνονται για την είσοδο νέου ανθρώπινου δυναμικού στη Γεωργία», τόνισε ο Υπουργός. Ως προς το πρόβλημα ρευστότητας των αγροτών, ο κ. Τσαυτάρης ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια για τη χορήγηση εγγυητικών επιστολών για δάνεια, σχέδια βελτίωσης και έργα στη μεταποιητική βιομηχανία.
 
Την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στην απόφαση της κυβέρνησης να συμπεριλάβει τις γεωργικές εκτάσεις στο νέο φόρο ακινήτων, επεσήμανε  από το βήμα του Forum, ο βουλευτής και Συντονιστής θεμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του κόμματος Ευάγγελος Αποστόλου. Με την ευκαιρία της μεγάλης διαδήλωσης αγροτών στο Σύνταγμα, ο κ. Αποστόλου ανέφερε: «Αυτό που θεσμοθετείται στη Βουλή είναι πρωτοτυπία, η είσοδος των αγροτικών δραστηριοτήτων στον ενιαίο φόρο ακινήτων. Η καλλιεργήσιμη γη δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τον υπολογισμό του ενιαίου φόρου ακινήτων. Ως προς τις επιδοτήσεις των αγροτών, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για σπασμωδικά προγράμματα, ενώ χαρακτήρισε ως «ξεπούλημα» την εξαγορά της Αγροτικής από την Τράπεζα Πειραιώς. Μιλώντας για το πρόγραμμα του κόμματός του, ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ ενός εθνικού σχεδίου αγροτικής δράσης με στόχο την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Ανέφερε ότι στόχος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς είναι η προώθηση προϊόντων που έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό και η κάλυψη του ελλείμματος αγροτικών προϊόντων στην Ελλάδα με προτεραιότητα στη ζωική παραγωγή.
 
Το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων σε σχέση με αυτά που παράγονται σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής και πιστοποίησης, επεσήμανε ο γενικός διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ, κ. Γιάννης Τσιφόρος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε: Την πενταετία 2008-2012 το κόστος παραγωγής αγροτικών προϊόντων αυξήθηκε κατά 23% (αύξηση τιμών ζωοτροφών, πετρελαίου), ενώ αντιστοίχως μειώθηκε το αγροτικό εισόδημα κατά 8%. Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση ως προς την απορρόφηση των κονδυλίων και την προστιθέμενη αξία αυτών. Όπως είπε, ενώ στην Ιταλία και την Ισπανία για κάθε ένα ευρώ ενίσχυσης υπάρχει προστιθέμενη αξία 1,5 ευρώ, στην Ελλάδα η προστιθέμενη αξία είναι μόλις 40 λεπτά. Αντιστοίχως η ρευστότητα μειώθηκε κατά 64% από 4 δις ευρώ σε 1,4 δις ευρώ.
Ο αγροτικός τομέας απορρόφησε μόλις το 1,3% των κονδυλίων όλων των κλάδων της οικονομίας,  παρ΄ όλο που συνεισέφερε πολλαπλάσια στο ΑΕΠ της Ελλάδας και στην προστιθέμενη αξία της χώρας. Ιεραρχώντας τα προβλήματα ο κ. Τσιφόρος ανέφερε τα ζητήματα της επιστροφής ΦΠΑ, το αυξημένο κόστος ζωοτροφών, τις ελληνοποιήσεις προϊόντων και το αυξημένο κόστος πιστοποίησης. Από την πλευρά της η ΠΑΣΕΓΕΣ προτείνει την ενίσχυση της κτηνοτροφίας (γιατί εκεί παρουσιάζεται έλλειμμα παραγωγής και αύξηση εισαγωγών) με μεταφορά πόρων από άλλους τομείς.

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιϊα με 3.000 Έλληνες παραγωγούς και 27 συνεταιρισμούς σε όλη την Ελλάδα είναι όπως είπε ο προϊστάμενος προμηθειών της, Νίκος Μαυρογιάννης, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής μπίρας στην Ελλάδα, κατά το διάστημα 2008-2012 έχει αγοράσει 108.600 τόνους κριθάρι αξίας 22 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ έχει δημιουργηθεί προστιθέμενη αξία 22 εκατ. ευρώ. Εκτός από το ότι χρησιμοποιεί το ελληνικό κριθάρι για την παραγωγή των γνωστών ετικετών μπίρας, παράλληλα εξάγει βύνη που παράγεται από Έλληνες παραγωγούς.