Απάτη 4 εκατ. ευρώ με ασφαλιστήρια συμβόλαια

Στα 4 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται ότι ανέρχεται τελικά το ύψος της απάτης με πλαστά ασφαλιστήρια συμβόλαια αυτοκινήτων που αποκάλυψε την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου το Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Ασφάλειας.

Η απάτη αποκαλύφθηκε έπειτα από καταγγελία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ). Η εν λόγω επιχείρηση συστήθηκε τον Οκτώβριο του 2012 και ενεγράφη, χρησιμοποιώντας πλαστά δικαιολογητικά, στα μητρώα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών ως "εταιρεία ασφαλιστικής διαμεσολάβησης".

Σε ταυτόχρονες επιχειρήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κρήτη και αλλού, συνελήφθησαν περισσότερα από 12 άτομα, ανάμεσα στα οποία και ο φερόμενος ως εγκέφαλος της απάτης.

Πρόκειται για τον ιδιοκτήτη μονοπρόσωπης ΕΠΕ με έδρα την οδό Παπάγου 25 και επωνυμία General Commodity Trade.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εγκέφαλος της απάτης και το δίκτυο των συνεργατών του κατάφεραν να εξαπατήσουν συνολικά 12.500 Έλληνες οδηγούς στους οποίους πούλησαν ασφαλιστήρια συμβόλαια-"μαϊμού", χρησιμοποιώντας αυθαίρετα την επωνυμία της νόμιμης εταιρείας με έδρα τη Βουλγαρία.

Η απάτη άρχισε να αποκαλύπτεται όταν η νόμιμη ασφαλιστική εταιρεία κατέθεσε αίτημα στις αρμόδιες ελληνικές αρχές ζητώντας να πουλάει απευθείας στην εγχώρια αγορά ασφαλιστήρια συμβόλαια, δίχως την παρεμβολή εταιρείας ασφαλιστικής διαμεσολάβησης.

Τότε, η αρμόδια ελεγκτική αρχή της Βουλγαρίας ήρθε σε επικοινωνία με την Τράπεζα της Ελλάδος, που εποπτεύει τη λειτουργία των ασφαλιστικών εταιρειών. Ο έλεγχος που ακολούθησε αποκάλυψε την απάτη.

Στη συνέχεια, ενημερώθηκαν ο εισαγγελέας κ. Χαράλαμπος Λακαφώσης και το ΣΔΟΕ, ενώ την έρευνα για την εξάρθρωση του κυκλώματος έφερε σε πέρας το τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Ασφάλειας.

Η General Commodity Trade, έχοντας εγγραφεί στα μητρώα του Επιμελητηρίου, εμφανιζόταν να λειτουργεί νόμιμα ως αντιπρόσωπος μεγάλης ασφαλιστικής εταιρείας με έδρα τη Σόφια της Βουλγαρίας, εν αγνοία του ασφαλιστικού κοινού.

Η πρακτική της ήταν να πουλά ασφαλιστήρια συμβόλαια σε Έλληνες ιδιώτες, σε τιμές που θεωρείτο πολύ ανταγωνιστικές, όμως η εταιρεία αποδείχθηκε ότι δεν είχε τα δικαιολογητικά για να κάνει ασφαλιστήρια συμβόλαια και αποδείχθηκε απάτη.