Αδιέξοδο στις συζητήσεις κυβέρνησης-τρόικας για τους πλειστηριασμούς

Νέο ραντεβού θα έχει την Κυριακή στις 10 το πρωί ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστής Χατζηδάκης, με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της  Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το θέμα των πλειστηριασμών, καθώς στη σημερινή συνάντηση δεν επετεύχθη πρόοδος.

Σύμφωνα με στέλεχος που μετείχε στη συνάντηση, ο κ. Χατζηδάκης παρουσίασε για ακόμη μια φορά τα πολιτικά επιχείρηματα της κυβέρνησης για τη μη πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών από το 2014 και ξεκαθάρισε πως, εάν δεν υπάρξει συμφωνία, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να νομοθετήσει μονομερώς.

"Τους εξηγήσαμε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια υποχωρήσεων", τόνισε το εν λόγω στέλεχος, αποκαλύπτοντας ότι η τρόικα αντιτίθεται στα κριτήρια υπαγωγής στη μεταβατική περίοδο του 2014 .

"Δεν υπάρχει σύγκλιση σε ό,τι αφορά τη μεταβατική περίοδο προστασίας. Δεν συμφωνούμε και στη νομοθετική ρύθμιση που αφορά στο μόνιμο καθεστώς προστασίας από το 2015", ανέφερε.

Οι επικεφαλής των κλιμακίων του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ θα αποχωρήσουν την προσεχή Τετάρτη από την Αθήνα και ο χρόνος που απομένει για να κλείσει το θέμα των πλειστηριασμών είναι περιορισμένος.

Εάν η κυβέρνηση νομοθετήσει μονομερώς, η σχετική διάταξη θα περιληφθεί στο σχέδιο νομού για τους πλειστηριασμούς.

Διαφωνία και για τον ΦΠΑ στην εστίαση

Παράλληλα, την αύξηση  του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23% ζητά η τρόικα απο την κυβέρνηση, αμφισβητώντας τα στοιχεία της ελληνικής πλευράς που δείχνουν ότι το μέτρο απέδωσε.

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικων ανέφερε πως η ελληνική πλευρά επιμένει στη διατήρηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, καθώς τα στοιχεία που διαθέτει δείχνουν ότι η μείωση ήταν επωφελής.

Στην ίδια συνάντηση εξετάστηκαν ζητήματα σχετικά με το φόρο ακινήτων, με την πλευρά των δανειστών να επιμένει στην άποψη ότι τα έσοδα που έχει υπολογίσει η κυβέρνηση θα είναι τελικά λιγότερα από αυτά που θα εισπραχθούν, με αποτέλεσμα το δημοσιονομικό κενό του 2014 να διευρύνεται.

Το θέμα των αμυντικών βιομηχανιών θα απασχολήσει την αυριανή απογευματινή συνάντηση του κ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας, με τις συγκλίνουσες πληροφορίες να αναφέρουν πως οι δυο πλευρές είναι κοντά σε συμφωνία για το προαπαιτούμενο που θα οδηγήσει στην εκταμίευση της δόσης του 1 δις. ευρώ.