Αλμούνια: Δεν κουρεύονται καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ

Δεν υπάρχει κίνδυνος για τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ σημειώνει ο εκπρόσωπος τύπου του Χ. Αλμούνια κος Α. Κολομπανί σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το βράδυ.

Η ανακοίνωση έρχεται μετά την απάντηση που έδωσε ο Χ. Αλμούνια στον Ν. Χουντή με την οποία φαινόταν ότι υπάρχει παράθυρο για κούρεμα των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ, καθώς ο καθορισμός του ορίου προστασίας βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια των κρατών μελών της Ευρώπης.

Όπως αναφέρει ο κ. Κολομπανί σήμερα "οι καταθέσεις εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής της κατανομής του βάρους. Αυτό σημαίνει ότι δεν απαιτείται καμία συνεισφορά από τυχόν καταθέσεις, ασφαλισμένες ή ανασφάλιστες, σε περίπτωση κρατικής στήριξης μίας τράπεζας. Πράγματι, οι υποχρεώσεις για την κατανομή του βάρους βάσει των κανόνων της ΕΕ περί κρατικής στήριξης αφορούν αποκλειστικά τους μετόχους και τους ομολογιούχους κατώτερης εξασφάλισης".

Όπως σημειώνει αναφορικά με τις συζητήσεις που διεξάγονται για το νέο πλαίσιο για τις τραπεζικές διασώσεις με συμμετοχή και των ιδιωτών (bail in) "η πρόταση που εξετάζεται για το bail-in των τραπεζών (Bank Recovery and Resolution-BRRD) ορίζει με σαφήνεια ότι οι αποκαλούμενες καλυμμένες τοποθετήσεις, δηλαδή οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ που εξασφαλίζονται από το Σχήμα Εγγύησης Καταθέσεων (DGS) αποκλείονται από το εργαλείο bail-in (Άρθρο 38). Κατά συνέπεια, οι καταθέτες που έχουν τέτοιες καταθέσεις δεν θα πρέπει να υποστούν ποτέ ζημίες. Αντιθέτως, οι ζημίες θα βαρύνουν το σύστημα εγγύησης καταθέσεων – μέχρι του ποσού των καλυμμένων καταθέσεων (Άρθρο 99). Επίσης, είναι αδύνατο να χρησιμοποιηθούν στο bail-in καλυμμένες καταθέσεις προτού τεθεί σε ισχύ η οδηγία BRR, καθώς θα αποτελούσε παραβίαση της υπάρχουσας οδηγίας DGS που εξασφαλίζει την προστασία των καταθέσεων μέχρι το ποσό των 100.000 ευρώ από τα τέλη του 2010 κι έπειτα σε όλα τα κράτη μέλη (Άρθρο 7 της οδηγίας DGS)".

Με τη σφραγίδα της ΕΕ το κούρεμα των καταθέσεων