Χατζηδάκης για κούρεμα καταθέσεων: Ποτέ, ποτέ, ποτέ, ποτέ

Κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα απολύτως κούρεμα καταθέσεων έδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

Ο κ. Χατζηδάκης μιλώντας στο STAR κλήθηκε να σχολιάσει την απάντηση του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Χοακίν Αλμούνια, σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, από όπου προκύπτει ότι καμία απόλυτη εγγύηση των καταθέσεων, ακόμα και για ποσά κάτω των 100.000 ευρώ, που θεωρούνται ασφαλισμένες καταθέσεις, δεν υπάρχει σε τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να γίνει κούρεμα καταθέσεων, επαναλαμβάνοντας ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει "ποτέ, ποτέ, ποτέ".

Σημειώνεται ότι στην ερώτησή του, ο κ. Χουντής αναφέρθηκε σε ένα παραθυράκι που υπάρχει στην ανακοίνωση της Κομισιόν σχετικά με την προστασία των καταθέσεων, και αφορά στο κούρεμα καταθέσεων, ακόμα και των ασφαλισμένων, ως μέσο καταμερισμού επιβαρύνσεων (bail-in), σε περιπτώσεις εξυγίανσης ή εκκαθάρισης τραπεζών.

Απαντώντας, ο επίτροπος Αλμούνια - σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως "η παράγραφος 42 της τραπεζικής ανακοίνωσης του 2013 ορίζει ότι η Επιτροπή δεν θα απαιτεί την καταβολή εισφοράς από τους κατόχους χρεωστικών τίτλων αυξημένης εξασφάλισης (ιδίως από κατόχους ασφαλισμένων καταθέσεων, ανασφάλιστων καταθέσεων, ομολόγων και κάθε άλλου χρεωστικού τίτλου αυξημένης εξασφάλισης) ως υποχρεωτικό στοιχείο του καταμερισμού των επιβαρύνσεων σύμφωνα με τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις είτε με μετατροπή σε κεφάλαιο, είτε με μείωση της αξίας των μέσων", και προσθέτει: "Κάθε κράτος μέλος έχει την εξουσία να αποφασίσει εάν θα εφαρμόσει πρόσθετα μέτρα καταμερισμού των επιβαρύνσεων".