Ρεν: Αποκλειστικό δικαίωμα της Ελλάδας οι εταιρείες προς ιδιωτικοποίηση

Μετά τη δήλωση του Υπουργού Υποδομών κ. Χρυσοχοΐδη ότι "εφ' όσον κριθεί αναγκαίο, δύναται να επανεξετασθεί το θέμα της ιδιωτικοποίησης ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ", αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα η απάντηση του Ευρωπαίου Επίτροπου Όλι Ρεν στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή, στην οποία ομολογεί ότι, "Η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι το νερό συνιστά δημόσιο αγαθό θεμελιώδους σημασίας για τους πολίτες" και "δεν διαθέτει πολιτική επιβολής στα κράτη μέλη για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υδροδότησης". Ως εκ τούτου θεωρεί ότι, "είναι αποκλειστικό δικαίωμα των εθνικών αρχών ποιες εταιρίες θα ιδιωτικοποιηθούν".

Πιο συγκεκριμένα, ο έλληνας ευρωβουλευτής, στηριζόμενος και σε παλαιότερη απάντηση του Όλι Ρεν, ζητούσε να μάθει αν "αποτελεί δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης να αποσύρει από τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης τις 2 εταιρίες ύδρευσης, ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ" και αν τελικά "Θα δεχόταν η Κομισιόν την απόσυρση των δύο αυτών εταιρειών από τη λίστα των "προς εκποίηση" εταιριών του ΤΑΙΠΕΔ".

Ο Όλι Ρεν, στην απάντησή του, αφού ξεκαθαρίζει ότι "αναγνωρίζει ότι το νερό συνιστά δημόσιο αγαθό θεμελιώδους σημασίας για τους πολίτες", επισημαίνει με έμφαση ότι, "η διαχείριση των υδάτινων πόρων αποτελεί αρμοδιότητα των Κρατών Μελών".

Δηλώνει μάλιστα "ουδετερότητα" στο θέμα της "δημόσιας ή ιδιωτικής κυριότητας των υδάτινων πόρων", υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι "η παροχή πόσιμου νερού έχει αφαιρεθεί από το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας σχετικά με την ανάθεση συμβάσεων παραχώρησης".