Spiegel: Έτοιμο το σχέδιο για επαναγορά χρέους από την Ελλάδα

Την επαναγορά ελληνικών ομολόγων φέρεται να εξετάζει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και ο Β. Σόιμπλε σύμφωνα με όσα δημοσιεύει σήμερα το περιοδικό Spiegel.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η επαναγορά το ελληνικού χρέους θα γίνει μέσω δανεισμού της Ελλάδας από τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης.

Αναλυτικότερα ο Β. Σόιμπλε φέρεται να έχει πειστεί ότι πρέπει να μειωθεί το ελληνικό χρέος και αναζητά λύσεις.
Έτσι εξετάζεται το ενδεχόμενο η ελληνική κυβέρνηση να δανειστεί χρήματα από τον ESM για να αγοράσει πίσω το χρέος της. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα αυτή τη στιγμή τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται περίπου στο 255 της ονομαστικής τους αξίας, άρα η Ελλάδα για κάθε ένα ευρώ που θα παίρνει από τον ΕΣΜ θα αποσύρει 4 ευρώ χρέος από την αγορά.

Με ένα μεγάλο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων τρέχουσα αξίας 10 δισ. ευρώ, η Ελλάδα θα καταφέρει να κερδίσει μείωση χρέους κατά 40 δισ. ευρώ.

Βέβαια για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει όσοι κατέχουν ομόλογα να τα πουλήσουν σε αυτή τη τιμή και να μην περιμένουν τη λήξη τους για την πληρωμή ολόκληρου του ποσού.

Τι σχολιάζει η γερμανική πλευρά

Όπως μεταδίδει το Reuters, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα   λέγοντας ότι η Γερμανία περιμένει έκθεση προόδου στην Ελλάδα από την τρόικα. "Δεν θέλουμε να συμμετέχουμε σε κερδοσκοπία", πρόσθεσε.

Την περασμένη εβδομάδα το μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Joerg Asmussen έκανε την ίδια πρόταση για την Ελλάδα.