Exports Money Conference 2013: Στο επίκεντρο οι ελληνικές εξαγωγές

Στο 50% του εγχώριου ΑΕΠ μπορούν να φτάσουν οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών μέχρι το 2020, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Δημήτρης Λακασάς, μιλώντας στο συνέδριο Exports Money Conference 2013.

Ο στόχος αυτός είναι απόλυτα ρεαλιστικός και μπορεί να επιτευχθεί με αιχμές του δόρατος τα προϊόντα μεσογειακής διατροφής που παράγει η χώρα μας, αλλά και τον ελληνικό τουρισμό, τόνισε ο κ. Λακασάς, σημειώνοντας πως αυτή τη στιγμή η εξωστρέφεια “παράγει” το 27% του ελληνικού ΑΕΠ και υπολείπεται σημαντικά του ευρωπαϊκού μέσου όρου, που βρίσκεται στο 45%.

Από την πλευρά του ο, υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας, ανέφερε ότι έχουν γίνει θεαματικά βήματα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας πως ήδη έχει κερδηθεί μεγάλο μέρος της αξιοπιστίας της χώρας στο εξωτερικό και οι μακροοικονομικές προοπτικές είναι ευοίωνες, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν παράγοντες που θα οδηγήσουν σε πολιτική αστάθεια. Τέλος, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, που ανέφερε ότι θα μπλοκάρει όλες τις αποφάσεις μέχρι να δοθεί ικανοποιητική λύση στο ελληνικό ζήτημα.

Στην ακαθάριστη προστιθέμενη αξία από τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία και τη δασοκομία, που από το 2009-2012 κινείται ανοδικά στο 2,8-3%, όταν στην Ε.Ε. ο μέσος όρος διαμορφώνεται στο 1,7%, αναφέρθηκε ο Δημήτρης Μελάς, Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής & Διεθνών Σχέσεων στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο ίδιος μάλιστα τόνισε ότι για να αναπτυχθεί ο αγροδιατροφικός τομέας πρέπει να υπάρχει σταθερότητα στις τιμές. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στα προγράμματα ενημέρωσης και προώθησης αγροτικών προϊόντων στην εσωτερική αγορά και τις τρίτες χώρες, που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στα οποία μπορούν να συμμετέχουν επαγγελματικές ή διεπαγγελματικές οργανώσεις που είναι αντιπροσωπευτικές των κλάδων.

Ο Δούκας Μαρινόπουλος, Πρόεδρος της Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών (ΕΝΔΥ ΟΕΥ) ανέφερε ότι από το 2009 έως σήμερα οι εξαγωγές έχουν αυξηθεί κατά 56% και έχει τριπλασιαστεί ο αριθμός των αιτημάτων που φτάνουν στα γραφεία Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων (από 4.500 το δωδεκάμηνο του 2009 ξεπέρασαν τις 15.000 το 2012). Σταδιακά, όπως είπε, ανταγωνιστικοί κλάδοι όπως αυτοί των αγροτικών προϊόντων, της ιχθυοκαλλιέργειας, των τροφίμων & ποτών, των φαρμάκων και των δομικών υλικών, αποδίδουν καρπούς. Τέλος, αναφέρθηκε στην εξαγωγική δραστηριότητα χωρών αναλόγου μεγέθους της Ελλάδας, όπως η Πορτογαλία, όπου οι εξαγωγές αποτελούν το 25% του ΑΕΠ της, η Ιρλανδία όπου οι εξαγωγές βρίσκονται στο 55%, το Βέλγιο που είναι στο 90% και η Ολλανδία στο 70%.