Στέλεχος Κομισιόν: Πάμε για σκι στις γιορτές και επιστρέφουμε

Ως ζοφερή παρουσίασε την κατάσταση στο πεδίο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα κοινοτικός αξιωματούχος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “μίλια χωρίζουν την τρόικα και τις ελληνικές αρχές... βρισκόμαστε δισεκατομμύρια μακριά” και προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Γιάννη Στουρνάρα.

Ο αξιωματούχος χαρακτήρισε τα διαρθρωτικά μέτρα, που επίσης δεν έχει πάρει η ελληνική πλευρά, ιστορικά πολύ πιο δύσκολα από τα δημοσιονομικά, υπενθυμίζοντας ότι “τον πρώτο 1,5 χρόνο του προγράμματος, ό,τι έγινε στο διαρθρωτικό επίπεδο ήταν ασήμαντο, στερώντας από το πρόγραμμα τη δυναμική του”.

Όπως ανέφερε το ίδιο πρόσωπο, τα τέσσερα προαπαιτούμενα δεν έχουν ικανοποιηθεί από την ελληνική πλευρά και, ως εκ τούτου, η δόση του 1 δισ. ευρώ δεν μπορεί να εγκριθεί ούτε στο Eurogroup της 14ης Νοεμβρίου, ούτε στο Eurogroup της 22ας Νοεμβρίου, ενώ θεωρεί πως “δεν βλέπω πότε το Euro Working Group θα έχει στα χέρια του επαρκή στοιχεία από την τρόικα, για να εισηγηθεί στο Eurogroup το κλείσιμο του τρέχοντος ελέγχου. Ο έλεγχος δεν μπορεί να κλείσει, δεν πληρούνται στοιχειώδεις προϋποθέσεις. Εάν με ρωτάτε τεχνοκρατικά, μπορώ να σας πω ότι μπορεί να τραβήξει και μέσα στο 2014. Θα πάμε για σκι τα Χριστούγεννα και θα γυρίσουμε, όταν η κυβέρνηση θα έχει συμφωνήσει με την τρόικα”, δήλωσε, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του news.gr.

Άμεση και ιδιαίτερα οργισμένη ήταν η απάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, που δήλωσε: "Οποίος έκανε αυτή τη δήλωση που δεν αντανακλά τις δημιουργικές συζητήσεις που έχουμε εδω με την τρόικα να εχει το θάρρος της γνώμης να την πει με το όνομα του. Δεν μας χωρίζουν μίλια μας χωρίζουν μετρα".

Παράλληλα, στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης υποστηρίζει πως κατά τις συζητήσεις με την τρόικα έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, ενώ σημειώνει ότι η τρόικα θα επιστρέψει την Παρασκευή στην Αθήνα.

Διαβάστε ακόμα : Από Γενάρη και... βλέπουμε για τη συμφωνία Αθήνας - δανειστών 

Οι τροϊκανοί δεν έκρυψαν επίσης την ανησυχία τους για το γεγονός ότι η καθυστέρηση στην αξιολόγηση δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας στην ελληνική οικονομία, καθώς το κράτος δεν μπορεί να πληρώσει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του και δημιουργεί νέες, κάτι που υπονομεύει την ανάπτυξη. Τέλος, παρέπεμψαν για τις αρχές του επόμενου Ιουνίου την έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, καθώς τότε θα έχει διαπιστωθεί, πέραν πάσης αμφιβολίας, αν η χώρα μας πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό του 2013.

Σε σχέση με την ελάφρυνση του χρέους, τοποθέτησε την πρώτη συζήτηση τον Ιούνιο, σαφώς μετά τις ευρωεκλογές, και την εκτέλεση της όποιας απόφασης πολύ αργότερα: “Τα δημοσιονομικά στοιχεία δεν θα έχουν πιστοποιηθεί πριν το τέλος Απριλίου”.

Διαβάστε ακόμα : Δεν υπάρχει συμφωνία τρόικας - κυβέρνησης για τους πλειστηριασμούς

Περαιτέρω, σημειώνεται ότι από τα πέντε υπουργεία, που είχαν παρουσιάσει υπερβάσεις έναντι των στόχων τους στο εξάμηνο, δύο υπουργεία παρουσιάζουν επίτευξη των στόχων τους στο 9μηνο (Βουλή των Ελλήνων και Υπουργείο Εσωτερικών), ενώ δύο υπουργεία έχουν μειώσει το ποσοστό της απόκλισης τους έναντι των στόχων (Δικαιοσύνης και Οικονομικών). Τα υπόλοιπα υπουργεία, που είχαν κινηθεί εντός των στόχων το εξάμηνο, πλην του υπουργείου Εργασίας, διατήρησαν τη θετική πορεία επίτευξης των στόχων και στο 9μηνο.

Ειδικότερα τα αποτελέσματα για το βαθμό επίτευξης των στόχων του εννιαμήνου για τους φορείς που παρουσιάζουν αποκλίσεις αναλύονται παρακάτω:

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ & ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Σύμφωνα με τα στοιχεία υλοποίησης του προϋπολογισμού του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προκύπτει ότι οι συνολικές πληρωμές κινήθηκαν σημαντικά πάνω από τους στόχους που έχουν τεθεί από το φορέα για το 9μηνο του 2013. Επίσης αυξήθηκαν οι απλήρωτες υποχρεώσεις του τακτικού προϋπολογισμού. Συνολικά παρατηρείται απόκλιση της τάξης των 78,1 εκατ. ευρώ ή 21,2%. Η απόκλιση οφείλεται κυρίως στην πληρωμή της έκτακτης παροχής των δικαστικών λειτουργών, ποσού 94,8 εκατ. ευρώ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Σύμφωνα με τα στοιχεία υλοποίησης του τακτικού προϋπολογισμού και του ΠΔΕ του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι οι συνολικές πληρωμές και οι απλήρωτες υποχρεώσεις του φορέα υπερβαίνουν το στόχο όπως έχει τεθεί κατά 40,1 εκατ. ευρώ ή 8,3%. Η απόκλιση αυτή οφείλεται κυρίως στην καταβολή της προβλεπόμενης από το ν.4093/2012 δ΄ δόσης της έκτακτης παροχής, ποσού ύψους 9,5 εκατ. ευρώ, στους δικαστικούς υπαλλήλους (Νομικό Συμβούλιο του Κράτους) και στην πληρωμή ποσού 23,6 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά επιστροφές Ε.Φ.Κ. σε δικαιούχους μέσω των Τελωνείων. Οι απλήρωτες υποχρεώσεις του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζουν αύξηση κατά 16,8 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις αντίστοιχες της 31.12.2012.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

Σύμφωνα με τα στοιχεία υλοποίησης του προϋπολογισμού του υπουργείου Εργασίας προκύπτει ότι οι συνολικές πληρωμές και οι υποχρεώσεις που κατέστησαν απλήρωτες, σημείωσαν υπέρβαση ύψους 490,8 εκατ. ευρώ, ήτοι ποσοστό 5% σε σχέση με τους στόχους. Η απόκλιση αυτή οφείλεται κυρίως στην κατανομή ποσού ύψους 2.080 εκατ. ευρώ, από το υπό κατανομή κονδύλι «Λοιπές δαπάνες ασφαλιστικών ταμείων» στις επιχορηγήσεις των ασφαλιστικών ταμείων. Το ποσό αυτό ενώ είχε υπολογιστεί στο σύνολο των δαπανών του Υπουργείου, δεν είχε κατανεμηθεί στους μηνιαίους στόχους. Η κατανομή της πίστωσης αυτής γίνεται κατά τη διάρκεια του έτους.

ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΕΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ

Σύμφωνα με τα στοιχεία υλοποίησης του προϋπολογισμού των 7 Αποκεντρωμένων Διοικήσεων προκύπτει ότι οι συνολικές πληρωμές κινούνται πάνω από τους στόχους που είχαν τεθεί για το 9μηνο του 2013.

Αύξηση παρατηρείται και στις απλήρωτες υποχρεώσεις του τακτικού προϋπολογισμού κατά 2,6 εκατ. ευρώ. Συνολικά παρατηρείται απόκλιση της τάξης των 586,6 εκατ. ευρώ ή 476,6%. Η απόκλιση οφείλεται κυρίως στις δαπάνες του ΠΔΕ, οι οποίες μέχρι τώρα εμφανίζονται στις πληρωμές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. Ωστόσο οι πιστώσεις για τα έργα του ΠΔΕ μεταφέρθηκαν, σύμφωνα με το ν. 4128/2013 (ΦΕΚ Α΄ 51), στον προϋπολογισμό του υπουργείου Ανάπτυξης και κατανέμονται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης σε κάθε περιφέρεια. Εξαιρώντας την απόκλιση των δαπανών του ΠΔΕ, η διαμορφούμενη απόκλιση περιορίζεται στο 2,4%, διότι οι πληρωμές και οι απλήρωτες υποχρεώσεις του τακτικού προϋπολογισμού είναι μεγαλύτερες από το στόχο μόνο κατά 3 εκατ. ευρώ περίπου.