Εκτοξεύτηκαν στα 62 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη

Στα 62 δισ. ευρώ εκτοξεύτηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο στο τέλος του Σεπτεμβρίου, αυξημένες κατά 739 εκατ. ευρώ μέσα σε ένα μήνα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών για την πορεία εσόδων του εννεαμήνου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι από την αρχή του έτους οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν αυξηθεί κατά 5,8 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, μέσα σε ένα μήνα, τα νομικά πρόσωπα με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο σχεδόν τριπλασιάστηκαν, καθώς τον Αύγουστο ήταν 182.785, ενώ τον Σεπτέμβριο εκτινάχθηκαν στα 526.477 !

Πάντως, στη σχετική ανακοίνωση, το υπουργείο Οικονομικών... πανηγυρίζει για την υπέρβαση του στόχου των εσόδων Σεπτεμβρίου κατά ποσοστό 37,2%, αναφέροντας πως αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην υψηλή εισπραξιμότητα εσόδων από άμεσους και έμμεσους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών. Κατά το Σεπτέμβριο, εισπράχθηκαν από αυτές τις κατηγορίες φόρων 273 εκατ. ευρώ, έναντι μόλις 73 εκατ. ευρώ, που είχαν εισπραχθεί κατά το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του προηγούμενου έτους.

Θετικά, επίσης, ήταν τα αποτελέσματα όσον αφορά στην είσπραξη του ΦΠΑ. Οι ΔΟΥ ξεπέρασαν το στόχο των εσόδων από ΦΠΑ σε ποσοστό 4,6%, για το Σεπτέμβριο και σε ποσοστό 1,6% για το εννεάμηνο, όπως αναφέρει επίσης το υπουργείο Οικονομικών.

Αναφορικά με τα αποτελέσματα του εννιαμήνου, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, δήλωσε: “Η επίτευξη των στόχων, όπως καταγράφεται στα αποτελέσματα, είναι αποτέλεσμα της εστίασης στον προγραμματισμό μας. Η συνέπεια αυτή είναι απότοκος της συνεχούς και άοκνης προσπάθειας που καταβάλλουν όλα τα στελέχη των Δ.Ο.Υ., της Επιχειρησιακής Μονάδας Είσπραξης και της Διεύθυνσης Πολιτικής Εισπράξεων αλλά, εν τέλει, όλων των υπαλλήλων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ανά την επικράτεια”.