Στρασβούργο εγκαλεί τρόικα !

Την ορθότητα των καταγγελιών της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για ενδεχόμενη υποβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων στην Ελλάδα μέσω των πολιτικών που επέβαλε η τρόικα θα εξετάσει η Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και θα υποβάλει σχετικό πόρισμα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων τους Ευρωκοινοβουλίου.

Σημειώνεται πως η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας έχει εγκαλέσει την ελληνική κυβέρνηση για την παραβίαση 13 βασικών διεθνών συμβάσεων εργασίας στο πλαίσιο της υλοποίησης των δανειακών συμβάσεων με την τρόικα, εστιάζοντας κυρίως για την αποδυνάμωση του συστήματος συλλογικής διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του news.gr κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα με μέλη της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου ο Ισπανός ευρωβουλευτής κ. Αλεχάντρο Σέρκας (Alejandro Cercas) ο οποίος έχει αναλάβει να διερευνήσει τις σχετικές καταγγελίες της ILO για υποβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων στην Ελλάδα είχε συζήτηση για το θέμα με τον υπουργό Οικονομικών ο οποίος αναφέρθηκε στις σχέσεις με την τρόικα, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, αλλά και στις παρεμβάσεις στα εργασιακά.

Ο κ. Σέρκας θα καταρτίσει γνωμάτευση την οποία θα υποβάλει στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων τους Ευρωκοινοβουλίου. Η Επιτροπή αυτή θα αναθέσει την ερχόμενη εβδομάδα σε δύο Ευρωβουλευτές τη σύνταξη της έκθεσης για τα πεπραγμένα της τρόικας στην Ελλάδα, αλλά και σε Κύπρο, Ιρλανδία και Πορτογαλία. Ο ένας Ευρωβουλευτής θα είναι ο κεντροδεξιός Αυστριακός Ότμαρ Κάρας, από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, και ο έτερος ο Γάλλος σοσιαλιστής Λιεμ Χοάγκ Γκοέ. Σε συνεργασία οι Ευρωβουλευτές θα συντάξουν τις σχετικές εκθέσεις πρωτοβουλίας, εντός του πρώτου τετραμήνου του 2014.

Σημειώνεται πως στις 27 Μαρτίου 2012 οι κ.κ. Ολι Ρεν, Γιόργκ Ασμουσεν και Πόουλ Τόμσεν είχαν «αναφερθεί» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και είχαν απαντήσει σε ερωτήσεις Ευρωβουλευτών για τη συνταγή που ακολουθήθηκε και ακολουθείται στην περίπτωση της Ελλάδας. Σε εκείνη την ακρόαση οι επικεφαλής της τρόικας είχαν συναντήσει αρνητικό κλίμα ωστόσο επέμειναν πως για την Ελλάδα ο δρόμος προς τη δημοσιονομική εξυγίανση είναι μονόδρομος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως γνωρίζουν ότι τι φάρμακο που προτείνουν είναι «πολύ πικρό», πλην όμως «δεν υπάρχει άλλο».

Πλέον το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα γνωματεύσει το εάν το φάρμακο που δόθηκε στην Ελλάδα ήταν το σωστό και χορηγήθηκε σε σωστή δοσολογία.