Ζανιάς: Δε μπορούμε να δώσουμε δάνεια όπου δεν υπάρχει βιωσιμότητα

"Ο Δημοσθένης έλεγε "δει δη χρημάτων". Προφανώς όλοι θέλουν χρήματα. Το θέμα είναι το εξής: Εάν όλοι εμείς εδώ μέσα ως καταθέτες θα δίναμε σε όλους αυτούς που ζητούσαν δάνεια. Διότι οι Τράπεζες, τα δάνεια που δίνουν είναι οι καταθέσεις των πολιτών, συνεπώς θα πρέπει να προσέχουμε", ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών μετά από συνάντηση που είχε με τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη.

"Νομίζω πως μετά την ανακεφαλαιοποίηση, αυτό που είπατε ίσχυε κατά το παρελθόν, δηλαδή ίσχυε πως χρειαζόμασταν πάρα πολλές αυστηρές προϋποθέσεις, οι οποίες μειώνονται συνεχώς αυτές οι προϋποθέσεις. Και καθώς η προοπτική της ελληνικής οικονομίας θα βελτιώνεται, το οποίο σημαίνει ότι και ο αριθμός των "κόκκινων" δανείων θα επιβραδύνεται, οι προϋποθέσεις αυτές θα μειώνονται.

Δε μπορούμε όμως να δώσουμε δάνεια όπου δεν υπάρχει βιωσιμότητα. Αυτό φαντάζομαι το καταλαβαίνετε όλοι" σημείωσε ο κ. Ζανιάς.

Ο κ. Ζανιάς σημείωσε ότι υπάρχει τάση αποκλιμάκωσης των επιτοκίων "όσο θα μειώνεται το ρίσκο της χώρας και θα επιστρέφουν οι καταθέσεις", όπως είπε ενώ συμπλήρωσε: "τα πράγματα θέλουν προσοχή αλλά η προοπτική είναι σαφώς καλύτερη".

Αναφερόμενος στις εκταμιεύσεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα σημείωσε ότι αυξήθηκαν και ότι θα επιτευχθεί ο στόχος των 2 δις. ευρώ έως το τέλος του έτους ενώ παραδέχθηκε ότι είναι πολύ λίγες οι αιτήσεις ένταξης στο πρόγραμμα των ενήμερων δανειοληπτών.

"Είναι λιγότερες από 1.000" όπως είπε και το απέδωσε, και στο γεγονός, ότι οι τράπεζες είχαν προχωρήσει σε ρυθμίσεις 800.000 δανείων. Σε ότι αφορά στους πλειστηριασμούς όπως αναφέρθηκε, τραπεζικοί κύκλοι τάσσονται υπέρ μιας κλιμακωτής λύσης.