Ποιος είναι ο τεχνοκράτης Αυστριακός που ψάχνει λύση για την Ελλάδα

Στην Αθήνα βρίσκεται ο Αυστριακός Thomas Wieser, ο πρόεδρος του μίνι Eurogroup, και ψάχνει λύση για το ελληνικό χρέος και για το χρηματοδοτικό κενό για τα επόμενα έτη.

Πρόκειται για ένα πρόσωπο που έχει περάσει από κρίσιμες θέσεις στην Ευρώπη και θεωρείται ένας αρκετά σκληρός γραφειοκράτης των Βρυξελλών. Άλλωστε είναι Αυστριακός, ανήκει στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης και ανέκαθεν είχε καλές σχέσεις με την Γερμανική πλευρά.

Πριν να αναλάβει το τιμόνι του Euro Working Group, δηλαδή των τεχνοκρατών που κοιτούν ψυχρά τα νούμερα για την Ελλάδα, ήταν Γενικός Διευθυντής για την Οικονομική Πολιτική στο υπουργείο οικονομικών στη Βιέννη και έχει ασχοληθεί με μακροοικονομικά, διεθνείς και ευρωπαϊκές υποθέσεις , νομοθεσία των χρηματοπιστωτικών αγορών, καθώς και τις εξαγωγικές πιστώσεις και εγγυήσεις.

Ο επικεφαλής των σκληρών Ευρωπαίων τεχνοκρατών, είχε συνάντηση με την υπουργό οικονομικών, ενώ αν και δεν είναι παρά ένας υπάλληλος θα έχει συνάντηση και με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Άλλωστε εκός από τη λύση για το χρέος, που αναζητά εναγωνίως και η ελληνική πλευρά, ο Αυστριακός είναι αυτός που ουσιαστικά θα αποφασίσει για την υποδόση του 1 δισ. ευρώ.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο κ. Βίζερ είχε ταχθεί υπέρ της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας που εφαρμόζεται σε χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση και για την Ελλάδα έχει ταχθεί υπέρ της ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο ειδικά στο κομμάτι που αφορά τις αλλαγές στο Δημόσιο.

Ο Thomas Wieser, αν και Αυστριακός υπήκοος , γεννήθηκε στις ΗΠΑ το 1954.

Αφού πήρε το πτυχίο στα Οικονομικά ( Πανεπιστήμιο του Innsbruck ) , συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές στη θεωρητική και μαθηματική οικονομία , και δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Colorado, Boulder και του Ινστιτούτου Προηγμένων Μελετών, Βιέννη.

Πριν το διορισμό του στο Υπουργείο Οικονομικών, πέρασε 4 χρόνια ως οικονομολόγος στην EFTA στη Γενεύη , όπου και ήταν υπεύθυνος για τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για τις υποθέσεις κρατικών ενισχύσεων. Πριν από αυτό εργάστηκε στον τραπεζικό τομέα στη Βιέννη.

Διετέλεσε πρόεδρος της επιτροπής του ΟΟΣΑ για τις Χρηματοπιστωτικές Αγορές.