JP Morgan: Διχασμένοι οι Ευρωπαίοι για την επίλυση της κρίσης

Μία μόλις μέρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής, οι Ευρωπαίοι φαίνεται να βρίσκονται σε σύγχυση για τα επόμενα βήματα, προκαλώντας... "νευρικό κλονισμό" στις αγορές.

Αυτό αναφέρει η JP Morgan στην τελευταία ανάλυση της επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Ελλάδα κρέμεται σε μία κλωστή υπό το βάρος του νέου πακέτου λιτότητας, η Ισπανία πιέζεται όλο και περισσότερο για να ενταχθεί στον μηχανισμό στήριξης και η Πορτογαλία βρίσκεται μπροστά στην κλιμάκωση των κοινωνικών αναταραχών.

Ωστόσο, η JP Morgan θεωρεί ότι οι αγορές ανησυχούν για ένα εντελώς διαφορετικό λόγο από αυτό που πιστεύει η πλειονότητα των αναλυτών.

Ο βασικός λόγος που οι αγορές τηρούν στάση αναμονής με αρκετή δόση αρνητισμού, είναι οι διαφωνίες των Ευρωπαίων για το αν ο ESM, ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης της ευρωζώνης, θα πρέπει να επωμιστεί το βάρος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Παράλληλα, αντανακλά τις πρώτες αντιδράσεις από τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Φινλανδία για τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής του Ιουνίου.

Η προσεχής Σύνοδος Κορυφής στις 18 Οκτωβρίου αναμένεται να είναι κρίσιμη, καθώς θα προσπαθήσει να γεφυρώσει τις διαφωνίες σχετικά με το επιμερισμό των βαρών.