Το λογαριασμό των νέων μέτρων ετοιμάζουν κυβέρνηση και δανειστές

Παρά τις αισιόδοξες εκτιμήσεις του πρωθυπουργού ότι στο Εurogroup της 20ης Μαρτίου θα επιτευχθεί τεχνική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, φαίνεται πως το σενάριο αυτό εκ των πραγμάτων απομακρύνεται. Οι διαπραγματεύσεις φαίνεται πως μπορεί να συνεχιστούν ακόμη και μέχρι το Μάιο ενώ στόχος είναι το Eurogroup της 7ης Απριλίου.

Σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες, «δεν φαίνεται να επαρκεί ο χρόνος για να φθάσουμε σε τεχνική συμφωνία (staff level agreement) έως το Eurogroup της 20ής Μαρτίου».

Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών πάντως παραμένουν στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τη Δευτέρα (13 Μαρτίου) θα καθοριστεί το δημοσιονομικό κενό του 2018, προκειμένου να αποφασιστεί αν θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα μετά το 2019. Η Αθήνα έχει ήδη παρουσιάσει πρόγραμμα περικοπής κρατικών δαπανών και επιδομάτων, που ξεκινά από φέτος.

Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου πάντως εμμένει στην απαίτηση για μέτρα 3,6 δισ. ευρώ και άπαξ μαχαίρι σε αφορολόγητο και συντάξεις από το 2019. Και αυτό παρ’ ότι το ΔΝΤ δέχτηκε ότι το πλεόνασμα θα φτάσει το 3% του ΑΕΠ (αντί 0,5% του ΑΕΠ του στόχου στο Μνημόνιο), και μάλιστα ότι θα οφείλεται σε μόνιμα μέτρα, επομένως δεν θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα λιτότητας.

Όμως, τα στατιστικά που δείχνουν κακή πορεία της ελληνικής οικονομίας ανησυχούν την κυβέρνηση για επί τα χείρω  ανατροπή του σκηνικού των διαπραγματεύσεων.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι τόσο η Αθήνα όσο και οι Βρυξέλλες διαψεύστηκαν στις αισιόδοξες προβλέψεις τους πως το 2016 θα έκλεινε με ανάπτυξη. Και τα στατιστικά αυτά προκαλούν κακή βάση εκκίνησης αφού ανατρέπουν πολλά από τα επιχειρήματα που και η Αθήνα και οι Ευρωπαίοι προέβαλαν ως τώρα απέναντι στο ΔΝΤ.

Πάντως, μετά από 9 μήνες διαπραγματεύσεων, η μόνη επίσημη συμφωνία που έχει επιτευχθεί είναι επί του σχεδίου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Το ν/σ αυτό προβλέπει ότι θα ρυθμίζονται και χρέη επιχειρήσεων από 20.000 ευρώ -με αυτοματοποιημένο τρόπο, μάλιστα, αν δεν ξεπερνούν τις 50.000- και θα προβλέπεται άμεσο ή έμμεσο «κούρεμα» στις οφειλές από ΦΠΑ. Προβλέπεται ο οφειλέτης να μπορεί επιπλέον να ζητά επανυπολογισμό των υπέρογκων προστίμων του παρελθόντος (έως και 300% ή 500% προ του 2011) με τα επιεικέστερα που ισχύουν μετά το 2013.