Μετά τη συμφωνία: Eurogroup στις 14 και εκταμίευση ως τις 20 Αυγούστου

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να συνεδριάσουν την Παρασκευή, 14 Αυγούστου, για να εγκρίνουν τη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών πιστωτών, όπως επιβεβαίωσε σήμερα ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.

Το τρίτο μνημόνιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και να ψηφιστεί με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος έως την προσεχή Πέμπτη. Την Παρασκευή αναμένεται να συνεδριάσει το Eurogroup, ώστε μέχρι τις 18 Αυγούστου να προχωρήσει η ψήφιση της συμφωνίας από Κοινοβούλια της ευρωζώνης.

Τη συμφωνία θα ακολουθήσει η πρώτη κεφαλαιακή ένεση ύψους 10 δισ. ευρώ προς τις ελληνικές τράπεζες και προτού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ολοκληρώσει τα stress tests.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε πως επιτεύχθηκε συμφωνία με την Αθήνα σε τεχνικό επίπεδο, αλλά δεν υπάρχει ακόμη πολιτική συμφωνία. Από την πλευρά του, το Βερολίνο, μέσω του υφυπουργού Οικονομικών Γιενς Σπαν, ανακοίνωσε ότι "θα εξετάσει προσεκτικά τη συμφωνία για την Ελλάδα". 

 "Οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές κατέληξαν σε μια κατ' αρχήν συμφωνία σε τεχνική βάση και οι συνομιλίες συνεχίζονται για να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες", δήλωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπράιντχαρτ, η οποία τόνισε ότι ο  Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ  συνομίλησε χθες τηλεφωνικά με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Αλέξη Τσίπρα. Αργότερα σήμερα πρόκειται επίσης να συνομιλήσει με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. 

Το επόμενο στάδιο έγκειται σε "μια πολιτική αξιολόγηση" και μια τηλεφωνική διάσκεψη της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής (EFC) του Ευρωπαϊκου Συμβουλίου, στην οποία συμμετέχουν αξιωματούχοι των 28 υπουργείων Οικονομικών, πρόκειται να πραγματοποιηθεί "νωρίς το απόγευμα" ώστε "να καταστεί δυνατό να ενημερωθούν όλα τα κράτη μέλη", πρόσθεσε η εκπρόσωπος.