Θεοχάρης: Κανείς δεν έχει το ανάστημα να μου πει να παραιτηθώ

Ως προσωπική του και μόνο απόφαση παρουσίασε την παραίτησή του από τη γενική γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ο Χάρης Θεοχάρης, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησής του με το Γιάννη Στουρνάρα, χωρίς πάντως να λείψουν και οι αιχμές προς πάσα κατεύθυνση.

“Η απόφαση για την παραίτηση ήταν δική μου”, ξεκαθάρισε ο κ. Θεοχάρης, τονίζοντας πως “δεν έχει κανείς το ανάστημα να μου ζητήσει να παραιτηθώ”, ενώ αρνήθηκε να αποδώσει στον εαυτό του το ρόλο του εξιλαστήριου θύματος, υπογραμμίζοντας πως αν κάποιοι αναζητούν εξιλαστήριο θύμα, θα πρέπει να κοιτάξουν στα δικά τους πεπραγμένα.

Διαβάστε ακόμα: Παρέμβαση Κομισιόν: Αιτία βαθιάς ανησυχίας η παραίτηση Θεοχάρη

Ο παραιτηθείς γενικός γραμματέας Εσόδων παραδέχθηκε ότι ήταν μία πολύ δύσκολη απόφαση για τον ίδιο, σημειώνοντας ότι έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια και εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η αποτίμηση του έργου που έγινε επί των ημερών του θα είναι “ασύγκριτα υψηλή”.

“Εγώ δεν έχω πάρει κανένα μέτρο”, υπογράμμισε ακόμα, προσθέτοντας πως τα μέτρα τα παίρνει η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και η Βουλή, ενώ η δική του δουλειά ήταν να υλοποιεί τα μέτρα αυτά.

Ο κ. Θεοχάρης ευχαρίστησε θερμά τον υπουργό Οικονομικών για τη συνεργασία, για να ακολουθήσει ασπασμός των δύο ανδρών. "Δεν θα μπορούσα να φανταστώ καλύτερη στήριξη από τον κ. Στουρνάρα", είπε ο κ. Θεοχάρης, προσθέτοντας ότι "εγώ ήμουν γενικός γραμματέας, είχα μία ημι-αυτονομία. Λογοδοτούσα στον υπουργό μου". Ο κ. Στουρνάρας ευχαρίστησε το Χάρη Θεοχάρη για την "πολύτιμη συνεργασία" και για "το ήθος, εντιμότητα και σεβασμό προς το δημόσιο συμφέρον".

Σχετικά με το "κυνήγι" της μεγάλης φοροδιαφυγής, μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών ότι "έχει δώσει όλα τα όπλα στον κ. Θεοχάρη για να χτυπήσει τη μεγάλη φοροδιαφυγή και όχι τα μικρά ψάρια", ο κ. Θεοχάρης χαρακτήρισε το συγκεκριμένο "κυνήγι" ως "το πιο δύσκολο πράγμα". Δεδομένων, είπε, τόσο των προβλημάτων της δημόσιας διοίκησης, όσο και του "οπλοστασίου" που διαθέτουν οι φοροδιαφεύγοντες. Τόνισε, όμως, ότι επισκέφθηκε χθες το Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, όπου έχουν βεβαιωθεί 270 μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και έχουν καταλογιστεί πρόστιμα και φόροι ύψους 80 εκατ. ευρώ. Σημείωσε δε, ότι θεωρεί πως τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος και στις υπόλοιπες 130 υποθέσεις.

Εξάλλου, ο Γιάννης Στουρνάρας επεσήμανε για το συγκεκριμένο ζήτημα ότι "θα ήθελα να πηγαίναμε ακόμη καλύτερα. Δεν είναι εύκολο πράγμα. Ο Θεοχάρης έκανε ό,τι μπορούσε".

Ο κ. Στουρνάρας δέχθηκε ερώτηση για τον επικείμενο ανασχηματισμό και το εάν επιθυμεί να παραμείνει στη συγκεκριμένη θέση, και η απάντησή του ήταν: "Οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα είναι αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού. Δεν υπάρχουν επιθυμίες στην πολιτική".

Πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη θέση του Θεοχάρη

Ήδη, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος από αύριο, 6 Ιουνίου, μέχρι και την Κυριακή 15 Ιουνίου για την πλήρωση της θέσης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, ώστε να βρεθεί ο αντικαταστάτης του Χάρη Θεοχάρη.