Ρελάνς του υπ. Ανάπτυξης κατά των διαφωνούντων για το γάλα

Οι αλλαγές που προωθούνται στη νομοθεσία γύρω από το γάλα, βάσει της συμφωνίας με την τρόικα, προκαλούν σφοδρές αντιδράσεις στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης, με βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ να διαμηνύουν σε αυστηρό τόνο πως δε θα ψηφίσουν την εν λόγω διάταξη. Ωστόσο, το υπουργείο Ανάπτυξης όχι μόνο δεν κάνει πίσω, αλλά σε ενημερωτικό σημείωμα που εξέδωσε σήμερα απαντά στις επικρίσεις των βουλευτών, παραθέτοντας τους λόγους για τους οποίους πρέπει να αλλάξει το σημερινό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς γάλακτος.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, παρά το γεγονός ότι η ζήτηση για γαλακτοκομικά προϊόντα αυξάνεται, το υφιστάμενο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς γάλακτος έχει οδηγήσει σε ακριβές τιμές για τον καταναλωτή, μείωση του αριθμού των αγελαδοτρόφων και μείωση της ελληνικής παραγωγής γάλακτος.

Όπως σημειώνεται, μόνο στην Ιταλία και στην Κύπρο πωλείται ακριβότερα το παστεριωμένο γάλα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ παρά τη βαθιά οικονομική κρίση, η μέση τιμή του παστεριωμένου γάλακτος αυξήθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

“Η διάκριση ανάμεσα στο παστεριωμένο γάλα και στο γάλα “υψηλής παστερίωσης – μακράς διαρκείας” – που ισχύει μόνο στην Ελλάδα και σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης – οδηγεί σε μια τεχνητή “πόλωση” της αγοράς. Εφόσον το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για το γάλα είναι είτε η μακρά διάρκεια είτε ο τεχνητός προσδιορισμός “φρέσκο”, η παραγωγή τείνει να κινείται μόνο στα δύο αυτά άκρα, χωρίς ενδιάμεσες επιλογές. Ως γνωστόν, περισσότερες επιλογές σημαίνει αύξηση του ανταγωνισμού και μείωση τιμών”, υπογραμμίζει το υπουργείο Ανάπτυξης.

Καταλήγοντας, το υπουργείο παραθέτει τα οφέλη από την πρόταση της κυβέρνησης για το γάλα:

“1. Η προωθούμενη λύση θα δώσει περισσότερες επιλογές στον καταναλωτή, ομαλοποιώντας την αγορά και οδηγώντας σε αποκλιμάκωση των τιμών. Το γάλα είναι είδος πρώτης ανάγκης και ιδιαίτερα σε εποχή κρίσης δεν μπορεί να γίνεται ανεκτό να έχουμε το 3ο την Ευρώπη. Η εναρμόνιση με την πρακτική όλων των άλλων ευρωπαϊκών χωρών που έχουν φθηνότερο γάλα από εμάς θα οδηγήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

2. Με την καθιέρωση του γάλακτος ημέρας – παρά τις αντιρρήσεις της τροϊκας ως προς αυτό – στηρίζεται ουσιαστικά η ελληνική αγελαδοτροφία και οι τοπικές γαλακτοβιομηχανίες, καθώς αποκτούν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για την τοπική αγορά.

3. Με την καθιέρωση του ελληνικού σήματος από την πλευρά της κυβέρνησης μπαίνει μια σφραγίδα εμπιστοσύνης ως προς το ελληνικό γάλα και την προέλευσή του και προωθείται με αποτελεσματικότερο τρόπο η κατανάλωσή του από τους καταναλωτές που επιλέγουν ελληνικά προϊόντα”.