Τα ομόλογα Αλογοσκούφη “κλειδί” για το χρηματοδοτικό κενό

Κρίσιμο ζήτημα για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης της τρόικας φαίνεται να αποτελεί η κάλυψη του «χρηματοδοτικού κενού» του ελληνικού προγράμματος έως τον Απρίλιο του 2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο Eurogroup της 10ης Μαρτίου θα εξετασθεί το θέμα της μεταχείρισης των λεγόμενων «ομολόγων Αλογοσκούφη» ύψους 4,4 δισ. ευρώ και εκεί αναμένεται να ληφθούν από τους υπουργούς Οικονομικών της ζώνης του ευρώ οι σχετικές αποφάσεις.

Τα «ομόλογα Αλογοσκούφη», τα είχε δώσει το Δημόσιο στις τράπεζες το 2009 προκειμένου να τις στηρίξει, έναντι απόκτησης προνομιούχων μετοχών των τραπεζών. Εάν καμφθούν οι αντιρρήσεις της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και αυτά τα χρεόγραφα, αντικατασταθούν, αντί να εξοφληθούν τότε καλύπτεται το κενό για το επόμενο έτος.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομιών Εμπειρογνώμων κ. Π. Τσακλόγλου βρίσκεται από χθες στις Βρυξέλλες για την συνεδρίαση του Economic and Financial Committee (EFC) χωρίς να αποκλείεται και το θέμα αυτό να βρίσκεται στην ατζέντα των ευρωπαίων οικονομικών εμπειρογνωμόνων.