Πώς να εξοικονομήσετε χρήματα ενόσω κάνετε διακοπές στο εξωτερικό

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να βρείτε μια μοναδική ευκαιρία διακοπών στο εξωτερικό και να καταλήξετε να ξοδέψετε περισσότερα απ' όσα υπολογίζατε – και εν τέλει να επιστρέψετε σπίτι οργισμένοι και να ορκίζεστε ότι δε θα παραθερίσετε ξανά στο εξωτερικό. Αν αυτό σας μοιάζει σαν κάτι που α) σας συνέβη β) πιθανολογείτε πως θα σας συμβεί ή γ) σας αποτρέπει από διακοπές στο εξωτερικό, διαβάστε το άρθρο αυτό!

Μην υπερεκτιμάτε την ευφυΐα του παιδιού σας

Δεν εννοούσαμε ακριβώς αυτό που λέει ο τίτλος, απλώς θέλαμε να τραβήξουμε την προσοχή σας! Αυτό που θέλουμε να πούμε είναι ότι τα περισσότερα τρίχρονα παιδάκια δεν μπορούν να ξεχωρίσουν ένα ξενοδοχείο τριών αστέρων από ένα πέντε. Δε θα εκτιμήσουν κατάλληλα την ομορφιά της ωραιότερης παραλίας του κόσμου αν δεν έχουν πάει σε καμία άλλη. Ναι, θα ήταν υπέροχο να γευτείτε ό,τι καλύτερο υπάρχει, αλλά τα παιδιά σας θα είναι χαρούμενα αρκεί να έχουν κάτι να κάνουν όλη μέρα. Από το να αναβάλλετε συνεχώς τις διακοπές σας επειδή δεν μπορείτε να πληρώσετε για ξενοδοχείο πέντε αστέρων, κάντε πλήρεις διακοπές με όλη την οικογένεια αγοράζοντας ένα φθηνότερο πακέτο διακοπών!

Αποφύγετε τα «υπερβολικά φωτεινά μέρη»

Υπάρχει μια γενικότερη αντίληψη στην Ελλάδα (και στο εξωτερικό) ότι τα πιο πολύβουα εστιατόρια είναι κατ' ανάγκη και τα καλύτερα. Σε γενικές γραμμές αυτό ισχύει, όμως τα εστιατόρια στις πιο τουριστικές περιοχές είναι πάντα γεμάτα – και ακριβά. Επομένως, αν ψάχνετε ένα μέρος να φάτε ή να πιείτε ένα ποτό, μην προτιμήσετε το κέντρο της πόλης όπου προβλέπεται να συρρεύσουν όλοι οι τουρίστες. Κάντε μια μικρή έρευνα, ρωτήστε τους ντόπιους να σας δείξουν τα λιγότερο γνωστά εστιατόρια. Κατά πάσα πιθανότητα, θα έχουν καλύτερο φαγητό σε πιο λογικές τιμές.

Προσοχή στις κρυμμένες χρεώσεις

Πολύ συχνά, οι τουρίστες καταλήγουν να ξοδεύουν πολλά χρήματα στο εξωτερικό επειδή παραβλέπουν τα μικροπράγματα. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ το φιλοδώρημα στο εστιατόριο είναι απαραίτητο. Αν το ξεχάσετε, ο σερβιτόρος μπορεί να θυμώσει και ίσως αρνηθεί να σας σερβίρει ξανά. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να πληρώνετε 15%-20% παραπάνω σε κάθε λογαριασμό. Συχνά, στις ΗΠΑ πάλι, τα καταστήματα δεν συμπεριλαμβάνουν το φόρο προστιθέμενης αξίας στις τιμές του ραφιού – τον προσθέτουν στο ταμείο. Αυτά τα μικροπράγματα συσσωρεύονται – ένα λάθος και ίσως καταλήξετε να πληρώσετε τα διπλά από όσα είχατε υπολογίσει.