Το νέο σχέδιο για τους πλειστηριασμούς ακινήτων

Οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα θα κρίνουν τα κριτήρια και το εύρος τους που θα θεσπιστούν για την προστασία των κοινωνικά αδύνατων και όσων αποδεδειγμένα δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα τραπεζικά τους δάνεια.

Οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος κατέληξαν χτες σε συμφωνία για την άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία υπό συγκεκριμένα κριτήρια, προκειμένου να προστατευθούν τα φτωχά και μεσαία νοικοκυριά που έχουν πληγεί από την κρίση.

Στο στόχαστρο μπαίνουν όσοι μπορούν να πληρώσουν και δεν το κάνουν, αλλά κρύβονται πίσω από τη ρύθμιση για προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμό.

Στο σφυρί αναμένεται να βγουν 7.000 ακίνητα με εμπορική ή άλλη χρήση εκτός από πρώτης κατοικίας, που έχουν κατασχεθεί έως το 2008.

Στο μικροσκόπιο μπαίνει και η διάταξη με την οποία προστατεύεται η πρώτη ή μοναδική κατοικία, ανεξάρτητα από το ύψος της οφειλής, την ιδιότητα του οφειλέτη αλλά και του δανειστή, αν δηλαδή είναι τράπεζα ή ιδιώτης.

Από τον Ιανουάριο του 2014 μπαίνει τέλος στην οριζόντια απαγόρευση πλειστηριασμών για ακίνητα μέχρι 200.000 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα εντοπίσει δανειολήπτες, οι οποίοι αν και έχουν 3 ή 4 ακίνητα και υψηλά εισοδήματα, δεν πληρώνουν καλυπτόμενοι από την απαγόρευση.

Ενα άλλο κριτήριο που μελετάται είναι και το ύψος του δανείου. Διαφορετικά θα αντιμετωπιστεί όποιος χρωστά το 80% του δανείου του και αλλιώς κάποιος που έχει αποπληρώσει το αντίστοιχο ποσοστό.

Επίσης εξετάζεται να θεσπιστεί πενταετής προστασία της κύριας κατοικίας. Έτσι, θα βγουν στο σφυρί περίπου 25.000 ακίνητα που είχαν κατασχεθεί μέχρι το 2008 και είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες για πλειστηριασμούς αλλά "πάγωσαν".