“Τόπος αναξιοπρέπειας των αναπήρων τα ΚΕΠΑ”

Τον Σεπτέμβριο του 2011 ξεκινά το μεγαλόπνοο σχέδιο της κυβέρνησης με την ίδρυση των νέων Κέντρων Πιστοποίησης Αναπήρων. Τα συγκεκριμένα κέντρα αντικαθιστούν τις υπάρχουσες επιτροπές των ασφαλιστικών ταμείων και τις υγειονομικές επιτροπές των περιφερειών με αρμοδιότητα την έκδοση γνωμάτευσης αναπηρίας για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Η αρχική ανακοίνωση αναφέρει ότι σκοπός της λειτουργίας τους είναι να κρίνουν αν κάποιος δικαιούται αναπηρικής σύνταξης ή επιδόματος σε διάστημα που δεν θα ξεπερνάει τους δύο μήνες. Σήμερα, ένα χρόνο και ένα μήνα αργότερα, για να βγει η σχετική γνωμάτευση χρειάζεται οκτώ μήνες και σε αρκετές από αυτές φτάνει και τον ενάμισι ή τα δύο χρόνια.

70.000 δικαιούχοι σε ομηρία

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες, Γιάννης Βαρδακαστάνης, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του το news.gr, μιλάει για τα ΚΕΠΑ, χαρακτηρίζοντάς τα "τόπο αναξιοπρέπειας και βασανιστηρίου των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις". Όπως υποστηρίζει, οι συμπολίτες μας που περιμένουν μία απάντηση για το αν δικαιούνται ή όχι σύνταξη ή επίδομα ξεπερνούν αυτή τη στιγμή τους 70.000. “Το κράτος είναι ανίκανο, ανεπαρκές και ανέντιμο”, δηλώνει αγανακτισμένος. “Σε ένα μήνα θα έπρεπε να βγαίνει το πόρισμα και να αποδίδεται η σύνταξη στον δικαιούχο.”

Σε δηλώσεις του πριν από μερικές μέρες, ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Πρόνοιας, Παναγιώτης Κοκκόρης, είχε πει ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να μπορέσουν τα άτομα με αναπηρία να πάρουν πιο γρήγορα τη σύνταξή τους. Δεσμεύτηκε μάλιστα ότι μέχρι το τέλος του 2012 θα εξομαλυνθεί η διαδικασία και οι γνωματεύσεις θα δίνονται σε πολύ πιο σύντομο διάστημα.

Ένας χρόνος και περισσότερο για να βγει γνωμάτευση αναπηρίας

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, Ηλίας Μαργιόλας στέκεται στο γεγονός ότι με το προηγούμενο καθεστώς η απόφαση για το αν και σε τι ποσοστό παρουσιάζει κάποιος αναπηρία έβγαινε σε δύο με τρεις μήνες και όχι σε έναν χρόνο ή περισσότερο που χρειάζεται σήμερα.

“Το χειρότερο είναι ότι αντί να παρατείνουν τις συντάξεις και τα επιδόματα μέχρι να λειτουργήσει το σύστημα με τα Κέντρα Πιστοποίησης, έκοψαν τις συντάξεις όλων εκείνων που έπρεπε να επανεξεταστούν.” Όπως υποστηρίζει, στόχος της κυβέρνησης είναι να αποθαρρύνει τους ανάπηρους από τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. “Αν σκεφτείτε ότι στη Φλώρινα έχουν γίνει 4.500 αιτήσεις για αναπηρία και από αυτές εξετάζονται μόνο 20 κάθε εβδομάδα, τότε μπορείτε να καταλάβετε το μέγεθος του προβλήματος.”, τονίζει. Επισημαίνει μάλιστα ότι η ιστορία με τα επιδόματα μαϊμού έλαβε έκταση πολύ μεγαλύτερη από την πραγματική για να έχει την δυνατότητα το κράτος να κόψει ακόμα περισσότερες παροχές. “Έτσι, λειτουργεί το καθεστώς ή παίρνεις πιστοποίηση ή σου κόβω τη σύνταξη. Όλα αυτά τη στιγμή που ο χρόνος για να πάρεις το χαρτί από τα ΚΕΠΑ ξεπερνάει τα όρια της φαντασίας και της λογικής.”

Φαινόμενα όπως αυτά της Ζακύνθου με τους εκατοντάδες τυφλούς, έβαλαν στο στόχαστρο όλους τους επιδοματούχους. Ακόμα κι εκείνοι που πραγματικά τα δικαιούνταν, πλήρωσαν το δικό τους πολύ ακριβό τίμημα εξαιτίας όσων διαβιούσαν παράνομα και παρασιτικά από τις σάρκες της κρατικού μηχανισμού. Προσπάθειες εκσυγχρονισμού και συγχωνεύσεων οδήγησαν την κατάσταση εδώ που είναι σήμερα. Προσπάθειες που ξεκίνησαν με στόχο να εξυπηρετούν και να διευκολύνουν τον Έλληνα ασφαλισμένο-φορολογούμενο και -μέχρι στιγμής τουλάχιστον-βυθίστηκαν στη γενικότερη κατάρρευση του πολυδαίδαλου ασφαλιστικού συστήματος.

Γιώργος Λαμπίρης