Reuters: Η Ελλάδα πουλάει οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία ύψους 12 δισ. ευρώ

Reuters: Η Ελλάδα πουλάει οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία ύψους 12 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με σχέδιο του υπουργείου Εργασίας το οποίο αποκαλύπτει το διεθνές πρακτορείο

Την πώληση ληξιπρόθεσμων οφειλών ιδιωτικών επιχειρήσεων προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία ύψους 12 δισ. ευρώ δρομολογεί η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters.

Το δημοσίευμα το οποίο επικαλείται κυβερνητικές πηγές, αναφέρει, ότι η κυβέρνηση επιδιώκει με την κίνηση αυτή να εισπράξει μέρος των οφειλών από την αγοραπωλησία αυτών στα fund, προκειμένου να ενισχύσει την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. «Υπάρχει μια στρατηγική, για την πώληση ληξιπρόθεσμων οφειλών τις οποίες το κρατικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης δεν κατάφερε να ανακτήσει τα τελευταία χρόνια», δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται το Reuters.

Μάλιστα, ο ίδιος φέρεται να αποκαλύπτει, ότι του σχεδιασμού αυτού ηγείται ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Νότης Μηταράκης και αφορά σε πώληση ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 12 δισ. ευρώ, από τα συνολικά 35 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι οφειλές αυτές δεν αναμένεται να πωληθούν μέσω τιτλοποίησης, καθώς η μεταβίβαση των δικαιωμάτων επί των οφειλών μέσω της έκδοσης ενυπόθηκων αξιογράφων, θα μπορούσε να θεωρηθεί δανεισμός και να συναντήσει εμπόδια από την Eurostat, όπως σημείωσε κυβερνητικός αξιωματούχος. Το σχέδιο σύμφωνα με το δημοσίευμα, αφορά στην πώληση οφειλών που δημιουργήθηκαν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014, εστιάζοντας σε αυτές που ξεπερνούν το ποσό των 100.000 ευρώ.

Στον σχεδιασμό δεν θα περιλαμβάνονται οφειλές, που έχουν ήδη ενταχθεί σε ρύθμιση και τα χρέη ελεύθερων επαγγελματιών προς τα ταμεία, ανέφερε στο πρακτορείο κυβερνητικός αξιωματούχος. Στόχος είναι, ο σχεδιασμός να έχει ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2010 και οι πωλήσεις να πραγματοποιηθούν στο δεύτερο τρίμηνο του έτους. Η κυβέρνηση σύμφωνα με το δημοσίευμα βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης συμβούλου για την υλοποίηση του σχεδίου.

Διάψευση Βρούτση

Απαντώντας στο δημοσίευμα με γραπτή του δήλωση, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, αναφέρει: «Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για την πώληση 12 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών σε funds, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα».