Στα 4,4 δισ. ευρώ τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού τον Ιούλιο

Στα 4,8 δισ. ευρώ ανήλθε τον Ιούλιο 2013 το σύνολο των εσόδων προ επιστροφών του Τακτικού Προϋπολογισμού, σημειώνοντας αύξηση 14% ή 600 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούλιο 2012.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας τον Ιούλιο καταγράφθηκε υστέρηση 285 εκατ. ευρώ στις εισπράξεις από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και υστέρηση 56 εκατ. ευρώ στα έσοδα από τους άμεσους φόρους παρελθόντων ετών (ΦΑΠ 2011).

Ωστόσο, καλύτερα των προβλέψεων κινήθηκαν οι εισπράξεις από το φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων που υπερκάλυψαν κατά 183 εκατ. ευρώ το στόχο, αλλά και οι έμμεσοι φόροι που ήταν κατά 247εκατ. ευρώ καλύτεροι των προϋπολογιζομένων.

Τα έσοδα από τον ΦΠΑ ανήλθαν σε 1,41 δισ. ευρώ τον Ιούλιο και ήταν αυξημένα κατά 1,23% έναντι του στόχου , αλλά 6,9% λιγότερα σε σχέση με τον Ιούλιο 2012.

Τον Ιούλιο 2013 οι επιστροφές φόρων ανήλθαν στα 314 εκατ. ευρώ και ήταν αυξημένες κατά 21,4% σε σχέση με τον Ιούλιο 2012.

Στα 2,2 δισ. ευρώ ανήλθαν τον Ιούλιο τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, έναντι αναμενόμενων εσόδων 700 εκατ. ευρώ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας διευκρίνισε πως τα 1,5 δισ. ευρώ που εισπράχθηκαν από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης, μέσω του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων (SMP) περιλαμβάνονται στο έλλειμμα, αλλά δεν προσμετρούν για την επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Όπως είπε έως το 2015 η Ελλάδα θα εισπράξει 10 δισ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από το SMP. Ο ίδιος αποκάλυψε πως τον Ιούλιο επεστράφησαν κέρδη 29 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα από τα κέρδη που καταγράφουν οι Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες από τις επενδύσεις τους στα ελληνικά ομόλογα (ANFAs).

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως η επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, θα προσδώσει βαθμούς ελευθερίας στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής και θα δρομολογήσει την αναζήτηση διαδικασιών, σε συνεργασία με τους εταίρους στην ΕΕ, για ελάφρυνση του δημοσίου χρέους.