Εφορία : Προλαβαίνουμε για όλες τις δηλώσεις μέχρι τις 30 Αυγούστου

Συνολικά 160.000 δηλώσεις υποβλήθηκαν χθες μέσω του Taxisnet, λόγω της πρακτικής που υιοθέτησε το υπουργείο Οικονομικών να ανακοινώσει με καθυστέρηση την ολιγοήμερη παράταση υποβολής των ηλεκτρονικών δηλώσεων. Μάλιστα, μεταξύ 7 και 8 το απόγευμα υποβλήθηκαν 17.000 δηλώσεις, επίδοση που αποτελεί ρεκόρ για το σύστημα της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων.

Σύμφωνα με στελέχη της ΓΓΠΣ, το Taxinet λειτούργησε χθες σχεδόν υποδειγματικά, καθώς - όπως λένε - υπήρξε ένα μικρό τεχνικό πρόβλημα το πρωί. Όπως εξήγησαν, παράλληλα με τις δηλώσεις εισοδήματος, υποβλήθηκαν χθες ηλεκτρονικά 90.000 δηλώσεις ΦΠΑ και 50.000 δηλώσεις, που αφορούσαν σε υποβολές Ε2 και Ε3.

Μέχρι και χθες, οι οριστικές εκκαθαρίσεις των φορολογικών δηλώσεων ανέρχονταν σε 2.500.000, και εκτιμάται πως μέχρι την προσεχή Κυριακή, 28 Ιουλίου, θα αγγίξουν τα 3.000.000, δηλαδή το 50% του συνόλου των δηλώσεων.

Έτσι, από τα στελέχη του υπουργείου θεωρείται εφικτή η ολοκλήρωση της κατάθεσης όλων των δηλώσεων έως τις 30 Αυγούστου, καθώς ήδη ο ρυθμός υποβολής έχει σχεδόν διπλασιασθεί. Στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων αναφέρουν πως το Taxisnet είναι πλέον σε θέση να δέχεται ακόμη και 170.000 δηλώσεις σε ημερησία βάση !

Οι καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ των φορολογούμενων είναι οι ακόλουθες:

-26η Ιουλίου για ΑΦΜ 1 και 2,

-29η Ιουλίου για το 2 και το 4,

-5η Αυγούστου για το 5 και το 6,

-12η Αυγούστου για το 7 και το 8,

-26η Αυγούστου για το 9,

-30η Αυγούστου για το 0.

"Απολύτως καμία επιπλέον παράταση για τις δηλώσεις"

Απολύτως καμία παράταση για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων δεν πρόκειται να υπάρξει, ούτε για τις ενδιάμεσες καταληκτικές ημερομηνίες. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο γενικός γραμματέας δημοσίων εσόδων Χάρης Θροχάρης στον ΣΚΑΪ "δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη παράταση για τις ενδιάμεσες ημερομηνίες", ενώ επεσήμανε ότι χθες δόθηκε παράταση για τα ΑΦΜ που λήγουν σε 1 και 2 γιατί έπεσαν μαζί με το ΦΠΑ. "Είναι ισχυρές οι καταληκτικές ημερομηνίες" υπογράμμισε. "Δεν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε αλλαγή. Δεν τίθεται θέμα να πάμε σε παράταση" σημείωσε.